Σκοπιανοί Αλβανίας: «Τα Σκόπια να διακόψουν τις συνομιλίες για το όνομα»

Οκτώβριος 3, 2010
Σε επείγουσα διακοπή των συνομιλιών με την Ελλάδα κάλεσε, ο Δήμαρχος της αλβανικής πόλης Πουστέκ, Τεμέλκο Εντμόντ, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της σκοπιανής κοινότητας στην Αλβανία.
Ο Εντμόντ, σύμφωνα με την τηλεόραση Άλσατ, ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων θα σημαίνει διαγραφή και στατιστική καταστροφή για τους σκοπιανούς της Αλβανίας.
Στην εκδήλωση ο Ισμαήλ Μπόουντ, εκρόσωπος των σκοπιανών μουσουλμάνων, δήλωσε ότι δεν έχει εντολή η κυβέρνηση των Σκοπίων να προβεί σε μια τέτοια συνταγματική αλλαγή του ονόματος, δεδομένου ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν προδοσία.

Επίσης ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης σε παρέμβασή του τόνισε ότι ο στόχος της ελληνικής πολιτικής είναι η ‘εγκατάλειψη’ των σκοπιανών από το χάρτη των εθνών. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα προσπαθεί με την άρνηση της ονομασίας να αμφισβητήσει την ύπαρξη των ‘Μακεδόνων’.
Στη συζήτηση που έγινε με θέμα «Άμεσο τερματισμό των συνομιλιών για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος» ορισμένοι από τους παραβρισκόμενους παρότρυναν τις αρχές να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ότι τα Σκόπια θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην Διεθνή Οργάνωση με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος