Χούλιγκαν και παραστρατιωτικές ομάδες στη Σερβία

Οκτώβριος 14, 2010.



Το πνεύμα των πρώην παραστρατιωτικών δυνάμεων του Αρκάν, είναι ακόμη ζωντανό μεταξύ των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν στη Σερβία, γράφει το σκοπιανό πρακτορείο Idividi, επικαλούμενο δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσα σε δύο ημέρες εκδηλώθηκαν σερβικοί τραμπουκισμοί σε δύο διαφορετικές πόλεις, «στη Γένοβα και στο Βελιγράδι» και οι δύο διαδηλώσεις είχαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις βίας καθώς ήταν οργανωμένες και πολιτικοποιημένες.


Η Σερβία, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι γνωστή για τους πολλούς και καλούς αθλητές της, αλλά συγχρόνως αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των χούλιγκαν και της βίας των βαλκανικών κρατών, στην οποία συμμετέχουν σκληροπυρηνικοί εθνικιστές, πολέμαρχοι ηγέτες του εγκληματικού υπόκοσμου, γνωστοί για τους στόχους και τους σκοπούς τους.

Η κακή συμπεριφορά των νέων του Βελιγραδίου δεν αποτελεί έκπληξη, όταν είναι γνωστή η υψηλή ανεργία στη χώρα, το αβέβαιο μέλλον, οι συχνές στρατιωτικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι, η ήττα της χώρας, ο βομβαρδισμός της από το ΝΑΤΟ και η εν δυνάμει ποινικοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Ο χουλιγκανισμός στη Σερβία, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποτελεί μέρος των πολιτικών μέσων.

Οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ερυθρού Αστέρα από το Βελιγράδι, στις δύο τελευταίες δεκαετίες, περιλαμβάνονται σε διάφορες σερβικές παραστρατιωτικές μονάδες που συμμετείχαν σε πολέμους εθνοκάθαρσης στην Κροατία και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το 2000, όμως, βρέθηκαν με τις μάζες, για την βίαιη ανατροπή του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αργότερα θα βρεθούν πάλι μαζί σε οδομαχίες με νεοφασιστικές ομάδες, που στρέφονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφει η Γκάρντιαν του Λονδίνου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος