Ρουμανία: Όχι στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Οκτώβριος 20, 2010.
Στην πρόταση των Βρυξελλών για αύξηση του κατώτατου μισθού σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες είναι η πιο φτωχές χώρες στην Ευρωπαϊκή ένωση, αντέδρασε αρνητικά ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Ρουμανίας Οβίδιος Νικολέσκου, αναφέρει σήμερα το ρουμανικό ‘Α1’.

Ο Νικολέσκου ισχυρίστηκε ότι η επιβολή αύξησης στους κατώτατους μισθούς της χώρας, στην παρούσα οικονομική κρίση, θα οδηγούσε σε πτώχευση σε τουλάχιστον 50.000 επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ακόμη, σε συνομιλία που είχε με το Υπουργείο Εργασίας της Ρουμανίας, ότι αυτή η εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ανέργων, την απώλεια προϊόντων και υπηρεσιών και μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού για τις επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να αντέξουν μεγαλύτερες αμοιβές. Ο υπάρχον κατώτατος μισθός είναι μισθός που δίνεται στα όρια της επιβίωσης των επιχειρήσεων και δεν αντέχουν να δώσουν περισσότερα» δήλωσε πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Ρουμανίας.

Ο βασικός μισθός στη Ρουμανία στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται περίπου στα 140 ευρώ το μήνα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος