Βουλγαρία: Ψηφίστηκε η μείωση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων


Οκτώβριος 28, 2010. (Focus)

Σόφια.

Με 95 ψήφους υπέρ, 19 ψήφους κατά και 8 αποχές, οι νομοθέτες στη Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος για την έκδοση της Λευκής Βίβλου για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, το οποίο  χαρακτηρίζεται ως ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που  καθορίζει το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η λευκή βίβλος προβλέπει τον αριθμό των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος, πρέπει να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης, από τους 44.100 θα φθάσει στις 37.000 στο τέλος του 2014.

Προηγούμενα ο ‘Συνασπισμός για τη Βουλγαρία’ διά μέσου του βουλευτή του Άγγελο Ναϊντένοφ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη Λευκή Βίβλο, γιατί δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την αντιστάθμιση του μειωμένου μεγέθους του στρατού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η απουσία σαφών στόχων και προθέσεων εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Γκεόργκι Πιρίνσκι, βουλευτής του ‘Συνασπισμού για τη Βουλγαρία’, δήλωσε ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία, λόγω έλλειψης ισορροπίας στα χρονοδιαγράμματα της Λευκής Βίβλου για τις εργασίες των αποστολών στο εξωτερικό.

«Οι αποστολές στο εξωτερικό δεν πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός των ενόπλων δυνάμεων, αλλά οι αποστολές αυτές να έχουν προαιρετικό χαρακτήρα», δήλωσε ο Πιρίνσκι.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Άνγιου Άγγελοφ υπεραμύνθηκε του σχεδίου νόμου και δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες των ‘κόκκινων’.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος