Στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Σερβίας

Οκτώβριος 19, 2010

«Υπάρχουν ευκαιρίες βελτίωσης της διμερούς συνεργασίας προς το αμοιβαίο συμφέρον», δήλωσε σήμερα στο Βελιγράδι ο αντιστράτηγος Μιλόιε Μίλετις Γενικός Επικεφαλής του σερβικού στρατού έπειτα από τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Ρώσο αρχηγό ΓΕΣ Νικολάϊ Μακάροφ, όπως αναφέρει η σερβική ‘Πίνκ’.

Οι δύο άνδρες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισαν σε μια μελλοντική στρατιωτική συνεργασία στον τεχνικό τομέα καθώς και ανταλλαγής εμπειριών στο τομέα της δολιοφθοράς, της κατάρτισης των αλεξιπτωτιστών και σε άλλους εξειδικευμένους στρατιωτικούς τομείς.

Ο Σέρβος αντιστράτηγος, επεσήμανε στο Μακάροφ, ότι η χώρα του έχει ένα μεγάλο αριθμό συστημάτων μάχης και όπλα τα οποία προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τονίζοντας ότι τα συστήματα αυτά απαιτούν ανανέωση μέσω της μελλοντικής συνεργασίας τους.

Επεσήμανε ακόμη, ότι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας δεν ακολούθησε την ανάπτυξη των σχέσεων όπως σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ο Μακάροβ δικαιολόγησε τη στάση της Ρωσίας λέγοντας ότι τα ‘τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε ένα διάλειμμα στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας και πρέπει αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας».

Ο Ρώσος αρχηγός ΓΕΣ εξέφρασε την υποστήριξή της Ρωσίας προς τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις με την παροχή νέων όπλων και σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα τεθούν στη διάθεση του σερβικού στρατού.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος