Κοσσυφοπέδιο: Απαγόρευσαν Σέρβους πολιτικούς στην ενθρόνιση του Πατριάρχη

Οκτώβριος 3. 2010.

Σήμερα στο Πέτς, αναφέρει η αλβανική τηλεόραση ‘Τοπ Τσάνελ’, πραγματοποιήθηκε η τελετή της ευλογίας του 45ου Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ειρηναίου. Στην πραγματικότητα, η ενθρόνιση του Πατριάρχη έγινε τον Ιανουάριο στη Σερβία και η σημερινή θεωρείται ως μια συμβολική τελετή.

Την τελετή παρακολούθησαν ηγετικά στελέχη του Πατριαρχείου Πεκίου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς και ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.

Η θρησκευτική τελετή διεξήχθη με υψηλά μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ηγέτης του Προοδευτικού Κόμματος της Σερβίας και άλλοι δέκα συνακόλουθοί του, βρήκαν κλειστά τα σύνορα. Οι Αλβανοί δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Όπως ανακοινώθηκε από τη αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, η άρνηση της αστυνομίας και της EULEX να τους επιτραπεί η είσοδος έγινε με το σκεπτικό ότι δεν είχαν προαναγγείλει την επίσκεψή τους στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Το ίδιο συνέβη και με τον αρχηγό του κόμματος ΄Νέα Σερβία’, Βελιμίρ Ίλιτς, που με δύο συντρόφους του, του απαγορεύτηκε να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο από το συνοριακό σταθμό Μερντάρε.

Στο μεταξύ αντιδράσεις παρουσιάστηκαν στους Αλβανούς στην Πρίστινα, που διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία των Σέρβων και απαίτησαν να ζητήσουν πρώτα συγνώμη από το Κοσσυφοπέδιο για τα εγκλήματα που διέπραξαν και τότε μόνον να τους επιτραπεί η είσοδος.

Όπως ανακοινώθηκε οι χριστιανοί που παραβρέθηκαν στο Πετς ήταν πάνω από δύο χιλιάδες από τη Σερβία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για την έκταση της εκδήλωσης αυτής.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος