Βουλγαρία: Αντιδράσεις για τη νέα Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Οκτώβριος 19, 2010.

Βιαστική έκρινε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, να συγχωνεύσει τις στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών σε μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο βούλγαρος στρατηγός Τσαβδάρ Τσερβένκοφ πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας που εδρεύει στη Σόφια.

Ο βούλγαρος στρατηγός επεμβαίνοντας στην απόφαση της Κυβέρνησης Μπορίσοφ, σημείωσε ότι η νέα εθνική στρατηγική ασφαλείας, θα έπρεπε πρώτα να διέλθει από μια περίοδο δοκιμασίας με τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα βρίσκεται υπό του πρωθυπουργού και υπό της διεύθυνσης του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Το σώμα αυτό θα έχει τη δυνατότητα συντονισμού των δύο υπαρχόντων υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και της SANS.

« Είναι αλήθεια ότι πολύ δύσκολα μπορεί να χωριστεί το ένα τμήμα από το άλλο –από αυτά τα τρία- που είναι οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η παρακολούθηση των  ξένων υπηρεσιών πληροφοριών και το έργο της αντικατασκοπίας, που εργάζονται από κοινού για το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας. Αφήστε το παρόν καθεστώς να δουλέψει λίγα χρόνια υπό της επίβλεψη του συντονιστικού οργάνου και τότε θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε πως μπορούμε να το βελτιώσουμε ώστε να γίνουν οι υπηρεσίες αποτελεσματικές», είπε Τσερβένκοφ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος