Αλβανικό ‘Top Channel’: Οι Έλληνες θέλουν να επεκταθούν στον αλβανικό τομέα ενέργειας



Οκτώβριος 10, 2010.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η οποία είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας σχεδιάζει να επεκταθεί δημιουργώντας υποκαταστήματά στην Αλβανία, αναφέρει η αλβανική τηλεόραση ‘Τόπ Τσάνελ’ επικαλούμενη δημοσίευμα της “Γκαζέτα Σκίπ’’.

Το δημιουργούμενο κλίμα το οποίο αλλάζει το σκηνικό στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, τα ισχυρά μέτρα φορολόγησης αλλά και οι οδηγίες της ΕΕ για ελευθέρωση της αγοράς, ωθούν την ελληνική ΔΕΗ να μειώσει τη δραστηριότητά της στη χώρα και προσβλέπει να επεκταθεί σε χώρες της περιοχής με κυρίαρχη προτεραιότητα την Αλβανία. Η ελληνική εταιρία θα υλοποιήσει διάφορα έργα με κύριο στόχο την παραγωγή ενέργειας.

Τις σκέψεις αυτές ανέφερε ο διευθυντής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, ανακοινώνοντας την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στο εξωτερικό, ούτως ώστε, να αναπληρώσει το μερίδιο που θα χάσει από την εγχώρια αγορά.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα σχέδια που έχει για την Αλβανία, ενώ σε δύο άλλες χώρες της περιοχής, για τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει ορισμένα μεγάλα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δηλώσεις Ζερβού, έρχονται δύο ημέρες μετά το σχέδιο που έθεσε στη δημοσιότητα, ο υπουργός Οικονομίας Εμπορίου και Ενέργειας ,Ιλίρ Μέτα.

Ωστόσο, σε ερωτήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας για τις πληροφορίες σχετικά με την ελληνική εταιρία Ηλεκτρισμού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανένα σχέδιο και αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές, η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 800 μεγαβάτ με καύση άνθρακα στην περιοχή Πόρτο Ρομάνο του Δυρραχίου.

Ο τομέας της ενέργειας στη χώρα γίνεται όλο και πιο ελκυστικός για τις ξένες επιχειρήσεις αφού η αλβανική κυβέρνηση παρέχει τα πάντα με αντάλλαγμα την απόδοση τω επιχειρήσεων.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος