Σκόπια: Συγνώμη λάθος …από ΟΗΕ, για εθνικότητα και γλώσσα

Νοέμβριος 15, 2010.

"Ως παιχνίδι της Ελλάδας", χαρακτηρίζει δημοσίευμα του ‘Κανάλ 5’ της Βαρντάρσκας, την εξάλειψη από τις στήλες του ΟΗΕ της εθνικότητας της χώρας και της ονομασίας της γλώσσας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο επιτετραμμένος της ΕΕ, Έρβαν Φουερέ και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησαν συγνώμη για τη διαγραφή της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και του ‘μακεδονικού’ έθνους από τα επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε άγνοια την αλλαγή των εγγράφων και σε επίσημη ανακοίνωσή του ζήτησε συγνώμη και ότι το λάθος θα διορθωθεί.

Η διαγραφή της ονομασίας της γλώσσας είχε τροφοδοτήσει υποψίες ότι διακριτικά υπαινίσσονταν η αλλαγή της ταυτότητας στα Σκόπια. Πιστεύεται ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι της Ελλάδας, ώστε να παραιτηθούν τα Σκόπια από το δικαίωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως άλλωστε δήλωσε ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών στο ‘Kanal 5’, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι η χώρα παραμένει σε διαπραγμάτευση για την επίλυση της διαφοράς υπό του Οργανισμού.

Το σκοπιανό δημοσίευμα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι που δημιουργούν τέτοιες προκλήσεις».

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, -γράφει ο σκοπιανό κείμενο- κατά πόσον μπορεί κάποιος να εισέλθει στα έγγραφα της παγκόσμιας οργάνωσης και να τα αλλάξει.

Άλλωστε, το ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αλλάξει στάση απέναντι στην Βαρντάρσκα, επιβεβαιώνεται και από μια αποκλειστική δήλωση στο ‘Kanal 5’ του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος τονίζει ότι η πολιτική του Οργανισμού παραμένει η ίδια μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος