Αλβανός πολιτικός Σκοπίων: «Το ζήτημα του ονόματος δεν λύνεται με το συναίσθημα»

Νοέμβριος 16, 2010.

Τέτοβο.

Χθες στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της πόλης Τέτοβο της Βαρντάρσκας (πΓΔΜ) διεξήχθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα « Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μετά τη σύνοδο της Λισαβόνας- μια μελλοντική προσέγγιση».

Βασικοί ομιλητές ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, Αλί Αχμέτι καθώς και ο Αντρέι Λεπαφσεφ.

Χαρακτηριστική ήταν η άποψη του αλβανού πολιτικού της Βαρντάρσκας:

«Όταν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση η πολιτική δεν λειτουργεί. Αυτό γίνεται με την διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα. Η χώρα μας πάντα ψάχνει για κάποιο διεθνή παράγοντα να μεσολαβήσει, να συμβάλει στην επίλυση της διαφοράς, ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Όταν οι δυο πλευρές λειτουργούν με συναισθηματικό κριτήριο είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση, Αλί Αχμέτι.

Χαρακτηριστική, επίσης, ήταν και η στάση του αμερικανού πρέσβη, όταν απάντησε σε σχετική ερώτηση του ακροατηρίου που αποτελούνταν από καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου.

«Το τι θα συμβεί στην πΓΔΜ, μετά την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, εξαρτάται, κυρίως, από τη στάση της χώρας σας. Εμείς σας υποστηρίζουμε στην εξεύρεση λύσης στη διαφορά, ώστε να ενσωματωθείτε πλήρως στην βορειοατλαντική συμμαχία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ λειτουργούν με την Ελλάδα και τη πΓΔΜ στο πλαίσιο εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης για αποφευχθεί περαιτέρω η εμπλοκή του ζητήματος αυτου», είπε ο Phillip Reeker.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος