Σκόπια: πρώην πράκτορας κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ των Σέρβων

Νοέμβριος 26, 2010.

Οι κατηγορίες οι οποίες βαρύνουν το αλβανικό κόμμα ДУИ (DUI), που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Βαρντάρσκας με το κόμμα του Γκρουέφσκι, ότι συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας, κατευθύνθηκαν τελικά στον Hysen Musliu.

Η υπόθεση της υποτιθέμενης συνεργασίας του αναφερθέντος αλβανικού κόμματος με τις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας, ‘ταλάνισε’ τον τελευταίο μήνα τα μέσα ενημέρωσης της Βαρντάρσκας.

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ένα πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας βρίσκονταν πίσω από όλη αυτή την υπόθεση.

Ο Μούσλιου, πρώην ανώτερο στέλεχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των Σκοπίων, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, 22 Νοεμβρίου 2010, στο Τέτοβο, όπως είχε επιβεβαιωθεί την επομένη, από το σκοπιανό Υπουργείο Εσωτερικών.

Καθορίστηκε ως κύριος ύποπτος κατασκοπείας των μυστικών αρχείων του αλβανικού κυβερνητικού κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής ‘Κουρίρ’.

Η σκοπιανή αστυνομία την περασμένη Τρίτη ανέφερε, διευκρινιστικά, ότι «διεξάγεται έρευνα για πιθανή απάτη στα αρχεία των ηγετών του DUI».

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, από το DUI, είχε κατηγορήσει από τον περασμένο μήνα, ήδη, τον Hysen Musliu, ότι μαζί με το γιο του, Ρετζέπ Μούσλιου, ήταν οι συντάκτες των μυστικών εγγράφων που υπογράφονταν ως ‘Μαμά’, ‘Μπούικο’, ‘ Ιβάρ’ και ‘ Στρέλετς’ („Мама“, „Вујко“,„ Ибар“ , „Стрелец“).

Ο Μούσλιου είχε αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και υποστήριξε ότι τα στοιχεία αυτά, αποτελούσαν υπηρεσιακά μυστικά της κρατικής ασφαλείας.

Χθες, όμως, κατηγορήθηκε, εκ νέου, από ανώτερα στελέχη του αναφερόμενου αλβανικού κόμματος και ετέθη υπό κράτηση προκειμένου να δικαστεί για κατασκοπεία.

Ο Hysen Musliu, παραδέχθηκε στην αστυνομία ότι είχε προβεί σε δοσοληψίες μυστικών πληροφοριών με το άλλο αλβανικό κόμμα του Μεντούχ Θάτσι, το DPA.

Σύμφωνα με το ‘Alsat’, οι υποτιθέμενες κατηγορίες που απευθύνονταν προς τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Βαρντάρσκας, ότι συνεργάζονταν, δηλαδή, με μυστικές υπηρεσίες γειτονικής χώρας, προέρχονταν αποκλειστικά από τον Μούσλιου.

Η υπόθεση, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος