Πρόεδρος Μαυροβουνίου: Συμφέρει σε όλους η επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ




Νοέμβριος 3, 2010.

«Το Μαυροβούνιο έχει συμφέρον, στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση, της ελληνο-σκοπιανής διαφοράς για το όνομα και την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.» δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς σε συνάντηση που είχε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, με τον επισκεπτόμενο σκοπιανό πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ‘ΜΙΑ’ επιβεβαίωσαν τις άριστες διμερείς σχέσεις.

«Η επίσκεψη του προέδρου Ιβάνοφ έγινε στα πλαίσια μιας ειλικρινούς συζήτησης, χωρίς ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις και η ανοικτή μελλοντική συνεργασία τους. Μια συνεργασία, την οποία ενθαρρύνουμε σε όλα τα επίπεδα, που σκοπό έχουν τη σταδιακή ρύθμιση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την προστασία των επενδύσεων στις δύο χώρες», δήλωσε ο Βουγιάνοβιτς μετά τη συνάντηση.

Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος τόνισε, ακόμη, ότι οι υπογεγραμμένες συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ήδη, με βάση την υπογραφείσα συμφωνία , δόκιμοι του Μαυροβουνίου φοιτούν στην Στρατιωτική Ακαδημία των Σκοπίων.

Σε θέματα όπως τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ο σκοπιανός πρόεδρος τόνισε πως το ζήτημα αυτό έχει κλείσει για τα Σκόπια. Στην αναφορά που έγινε για τα προβλήματα που υπάρχουν στις εκκλησίες των δύο χωρών, ο σκοπιανός πρόεδρος επεσήμανε πως αυτό το πρόβλημα αφορά την εκκλησία. ( σ.σ. Οι Μαυροβούνιοι ανήκουν στο Πατριαρχείο της Σερβίας)

Στην επίσκεψή του, ο σκοπιανός πρόεδρος συναντήθηκε στο Μαυροβούνιο, με τον πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Ράνκο Κριβοκάπιτς.

Σήμερα το απόγευμα ο Γκεόργκι Ιβάνοφ θα συναντηθεί με εκπροσώπους του συνδέσμου Φιλίας Μαυροβουνίου- Σκοπίων.







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος