Αποκαλύψεις: Οι πωλήσεις βουλγαρικών όπλων στη Μέση Ανατολή

Δεκέμβριος 8, 2010.

Στις τελευταίες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας του Wikileaks εμπλέκεται και η Βουλγαρία, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η βουλγαρική τηλεόραση ‘Νόβα’.

«Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των μυστικών αρχείων, οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε συνεχή μάχη για τον περιορισμό της ροής όπλων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, προς τρομοκρατικές ομάδες και ασταθή καθεστώτα της Μέσης Ανατολής», αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλγαρική τηλεόραση.


Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να παρέμβουν περισσότερες από 10 φορές σε διεθνείς συναλλαγές πωλήσεων όπλων από χώρες όπως η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Αρμενία και Κίνα προς χώρες-πελάτες, όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Υεμένη και το νότιο Σουδάν.

Οι αποκαλύψεις των μυστικών εγγράφων μιλούν για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων των αμερικανών αξιωματούχων με τις κυβερνήσεις του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Το Ιανουάριο του 2010, η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια, προειδοποίησε τη βουλγαρική κυβέρνηση να μην εγκρίνει τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αναφέρονταν σε προμήθεια 30.000 τυφεκίων, 100.000 τεμαχίων υψηλών εκρηκτικών υλών, χειροβομβίδες καθώς και πυρομαχικά στην Υεμένη από το βουλγαρικό οπλοστάσιο.

Η Βουλγαρία εμφανίζεται επίσης σε ένα άλλο σκάνδαλο το 2008. Η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ανέθεσε σε διπλωμάτες της, να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια της, προς την Αρμενία, για την αποστολή βουλγαρικών όπλων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για φονικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες κατηγόρησαν τον Αρμένη Υπουργό Άμυνας, ότι είχε διευκολύνει προσωπικά ο ίδιος, την πώληση 100 αντιαρματικών βλημάτων και αυτομάτων όπλων που κατασκευάστηκαν στη Βουλγαρία και μέσω του Ιράν βρέθηκαν σε χέρια των Ιρακινών ανταρτών.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος