Αλβανία: « Η καταγραφή των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας και ο Μπολάνος»

Δεκέμβριος 22, 2010.
Οι μειονοτικοί ηγέτες επιβεβαιώνουν το άνοιγμα ενός γραφείου για την καταγραφή των ελληνικών περιουσιών στην Αλβανία.

Σε συνάντηση υποστηρικτών της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, με περίπου 80 μετανάστες από τη Χιμάρα και τις Δρυμάδες, μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Ντούλες και ο δήμαρχος Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών στην Ελλάδα την περασμένη Κυριακή.

Η συνάντηση έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα με την παρουσία του υπερ-εθνικιστή του ‘ΛΑΟΣ’, Θ. Πλεύρη και του προέδρου του συλλόγου «Βορειοηπειρωτών» και υποψήφιο αντιπρόεδρο, Μπάμπη Καραθάνου.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες οπαδών του Μπολάνου , έγινε στα πλαίσια της έναρξης της περιοδείας του για την επανεκλογή του στην δημαρχία της παράκτιας πόλης.

Η προσπάθειά του αυτή υποστηρίζεται από το μέλος του υπερ-εθνικιστικού κόμματος του ΛΑΟΣ και πρόεδρο του συλλόγου «Χιμάρα» Alfred Beleri, πρόσωπο που έχει δηλωθεί «persona non grata” στην Αλβανία, λόγω της συμμετοχής του στην τρομοκρατική επίθεση του Απριλίου του 1994, στο Peshkëpisë του Αργυροκάστρου.

Όπως πληροφορηθήκαμε ο πρόεδρος της ΚΕΑΔ κ. Ντούλε μετά από μερικές απαντήσεις που έδωσε σε συμμετέχοντες αποχώρησε και έπειτα ο δήμαρχος Μπολάνος άρχισε την ομιλία του σχετικά με την κτηματογράφηση της μειονότητας.

Ο Μπολάνος επεσήμανε ότι θα ξεκινήσει η εγγραφή της ιδιοκτησίας και ότι θα ανοίξει ένα γραφείο με ευθύνη του ΟΑΣΑ, το οποίο θα διαχειριστεί την όλη διαδικασία της καταγραφής του κτηματολογίου.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι υπεύθυνος του γραφείου αυτού θα είναι ο Μάρκος Ντάφλας, που είχε απομακρυνθεί παλαιότερα από την κτηματογράφηση.

Στην ομιλία του ο Μπολάνος ανέφερε και θέματα τα οποία ενδιαφέρουν το μειονοτικό πληθυσμό της περιοχής.

Ωστόσο, μετά από τη σύσκεψη αυτή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Συντακτών, αρκετοί μετανάστες από τη Χιμάρα και των γύρω χωριών της Ακτής εκφράσανε πολλά παράπονα για την μυστική συνεδρίαση.

Οι μετανάστες, επιπλέον, συζητούν ότι οι συνεδριάσεις αυτές του Μπολάνου συνδέονται με την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για τη δημαρχία.

Αν και μεταξύ των μεταναστών στο θέμα αυτό υπάρχουν πολλές αντιπολιτευτικές φωνές που εναντιώνονται στην απόφασή του αυτή και εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιλεκτική πολιτική που ακολουθεί ο δήμαρχος της Χιμάρας σε ζητήματα κυριότητας της γης στην περιοχή της ακτής.

--

Τίτλος: «Fushata për Bashkinë e Himarës nis në Athinë»

Δημοσίευση: ‘Gazeta Shqip’, 21.12.2010.Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος