Αλβανία: «Οι μειονότητες πιέζουν για το έντυπο της απογραφής του πληθυσμού»

Δεκέμβριος 23, 2010.

Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στην Αλβανία επιμένουν στην ονομαστική συμπερίληψή τους, στα απογραφικά αλβανικά έντυπα του Απριλίου του 2011.

Συγκεκριμένα, ζητούν την αναγραφή των αναγνωρισμένων, τουλάχιστον, μειονοτήτων που υπάρχουν στην Αλβανία σε ξεχωριστές στήλες. Αυτές οι μειονότητες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η ελληνική, η σερβική, η βλάχικη, η σκοπιανή, η Ρόμ και η μειονότητα των Μαυροβουνίων.

Η αλβανική Κρατική Στατιστική Υπηρεσία δέχεται πιέσεις από τους εκπροσώπους των μειονοτήτων ώστε να καταλήξει σε ένα τύπο δελτίου από τα τρία είδη που έχουν προταθεί. .

Η πρωταρχική εκτίμηση για το απογραφικό έντυπο ήταν να μην περιληφθεί καμία κατηγορία μειονοτήτων, τουλάχιστον, ονομαστικά. Η ιδέα, όμως, αυτή αντιμετωπίστηκε με έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των μειονοτήτων.

Τώρα στις αλβανικές υπηρεσίες συζητούνται τρία σενάρια για τα απογραφικά δελτία.

Στο πρώτο από αυτά, συζητείται η αναγραφή όλων των αναγνωρισμένων μειονοτήτων της χώρας.

Στο δεύτερο προτείνεται η ελεύθερη έκφραση των απογραφομένων, χωρίς να υπάρχει αναγραφή των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων της χώρας.

Στο τρίτο εκτιμάται ότι πρέπει να υπάρχει η καταγραφή του αλβανικού πληθυσμού και συγχρόνως να υπάρχει στήλη με την ένδειξη ‘άλλες μειονότητες’. Στη σκέψη όμως αυτή συνάντησαν ο αλβανικές αρχές τις έντονες αντιδράσεις των μειονοτήτων.



Τίτλος άρθρου: «Притисоци на малцинствата за престојниот попис во Албанија»

Δημοσίευση: σκοπιανό «Α1», 23.12.2010 17:59

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος