Η Σερβία ανησυχεί για το μέλλον των Σκοπίων

Δεκέμβριος 16, 2010.

Σε μία αναφορά που δημοσιεύτηκε στο « Wikileaks», οι σερβικές αρχές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον των Σκοπίων, λόγω της σταδιακής αύξησης του πληθυσμού των Αλβανοφώνων, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ επικαλούμενο τις δημοσιευθείσες αναφορές.

Στην αλληλογραφία του « Wikileaks», ο Γιοβάν Ράτκοβιτς, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπόρις Τάντιτς, κατά τη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου του 2010, αναφέρθηκε στις απόψεις της Σερβίας σε θέματα των περιφερειακών εξελίξεων και της κατάστασης που υπάρχει στις γειτονικές χώρες.

Η Σερβία είναι πολύ ανήσυχη για το μέλλον της ‘Μακεδονίας’,  παρά για τη Βοσνία. Δεν είναι σαφές αν μια χώρα η οποία αποτελείται από δύο εντελώς διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, με διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες, θα μπορούσαν να μείνουν μαζί, ειδικά με τον εθνικό αλβανικό πληθυσμό, ο οποίος μέσα σε 20 χρόνια, θα είναι ίσος με τον σλαβικό πληθυσμό», δήλωσε ο Ράτκοβιτς.

Ο αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι είχε ενημερωθεί για τις προσπάθειες του προέδρου Μπόρις Τάντιτς στο θέμα του ονόματος μεταξύ Αθήνας- Σκοπίων.

«Ο πρόεδρος Τάντιτς συνομιλεί με τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας με την ελπίδα να ελευθερωθεί ο δρόμος για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», υπογράμμισε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Σερβίας Γιοβάν Ράτκοβιτς.

Η αλληλογραφία αυτή δημοσιεύθηκε από το «Wikileaks», στην οποία αναφέρεται ότι ένας ανώτερος υπάλληλος της σερβικής προεδρίας ενημέρωσε τον αμερικανό πρέσβη για τις σχέσεις της Σερβίας με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσυφοπεδίου.



--

Τίτλος άρθρου: «Serbia e shqetësuar për të ardhmen e Maqedonisë» (Η Σερβία ανησυχεί για το μέλλον της Μακεδονίας), δημοσίευση αλβανόφωνη: Botasot, 16/12/2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος