Βουλγαρία: ‘Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για ένταξη στο χώρο Σένγκεν’

Δεκέμβριος 20, 2010.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε με θέμα ‘την προσχώρηση της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας στην ΕΕ’, ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβέταν Τσβετάνοφ, τόνισε ότι η χώρα πληροί όλες τις δεσμεύσεις για την παρoχή ασφαλών εξωτερικών συνόρων.

Ο Τσβετάνοφ περιέγραψε τα επιτεύγματα της βουλγαρικής κυβέρνησης κατά τους τελευταίους 15 μήνες, στο πλαίσιο της εφαρμογής των συστάσεων στη χώρα για την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν.

Ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι προέβη σε νομοθετικές αλλαγές, προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, ώστε να εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων με τα εγκλήματα που διαπράττονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας, τόνισε ο βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, είναι η ειδοποίηση από τις αρμόδιες πολωνικές αρχές προς το συνοριακό σταθμό Πύργου, από τον οποίο θα διέρχονταν πολωνικό φορτηγό με 30 λαθρομετανάστες από το Ιράκ.

Ο Τσβέταν Τσβετάνοφ τόνισε ότι ο δρόμος για το χώρο Σένγκεν της Βουλγαρίας είναι κοινός με τη Ρουμανία, με την οποία εργάζεται από κοινού για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Ως παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε η σύσταση κοινών ομάδων, οι οποίες εργάστηκαν για την ειρήνη και την ασφάλεια των ξένων τουριστών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επίσης, στα πλαίσια της ενίσχυσης της επιτήρησης των συνόρων, η Βουλγαρία αύξησε την αριθμητική σύνθεση της συνοριακής αστυνομίας στα σύνορα με την Τουρκία.

«Αυτό αποτελεί μια επί πλέον απόδειξη των δεσμεύσεων των οποίων έχουμε πραγματοποιήσει ως πρόσθετο μέτρο για την προσχώρηση της χώρας στο χώρο Σένγκεν», είπε ο Βούλγαρος Υπουργός.

--

Πηγή: «Министерство на вътрешните работи» (Βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών)

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος