Τσάμηδες Αλβανίας: «Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει συγνώμη»…

Δεκέμβριος 11, 2010.

«Η ελληνική στάση στο ζήτημα των τσάμηδων, οι πολιτικές προσπάθειες των Τσάμηδων στην Αλβανία να διεθνοποιήσουν το ζήτημα αυτό, η σχέση της πολιτικής με την εκκλησία στην οποία βρίσκεται επικεφαλής ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ήταν κύρια σημεία της διάσκεψης που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μελετών για τους τσάμηδες»

Τα παραπάνω αναφέρει η αλβανική τηλεόραση ‘Top Channel’ σε ρεπορτάζ της, σήμερα το απόγευμα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του κόμματος των αλβανοτσάμηδων (PDU) , Σπετίμ Ίντριζι (Shpëtim Idrizi), ο οποίος υπέβαλε αξιώσεις εκ μέρους των τσάμηδων προς την ελληνική πολιτεία, ζητώντας την νομική προστασία τους από τους όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

«Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει συγνώμη και εμείς να δούμε τη δυνατότητα αποζημιώσεων από τα θύματα της γενοκτονίας που είχαν οργανώσει ακροδεξιοί, όπως επίσης θα πρέπει να μας παράσχει αποζημιώσεις για τις περιουσίες των τσάμηδων που κατέφυγαν στην Αλβανία», είπε ο Ίντριζι.

Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να ασκήσουν κριτική και στον επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιο Γιαννουλάτο.

Στην ομιλία του, ο Pëllumb Xhufi, παρέθεσε ορισμένα στοιχεία τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, υπήρξαν παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς σε εσωτερικά θέματα της Αλβανίας, χαρακτήρισε μάλιστα τον Ντούλε και Μπολάνο ως «εξτρεμιστικά στοιχεία» της ελληνικής μειονότητας.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και αλβανός ιστορικός Beqir Meta.

«Η αλβανική κυβέρνηση παρείχε το σύνολο των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, χωρίς ποτέ να ζητήσει αντάλλαγμα από την ελληνική κυβέρνηση, έστω για ένα μικρό αίτημα των τσάμηδων της Αλβανίας. Επίσης για το καθεστώς της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ζήτησε τίποτε για αντάλλαγμα», είπε ο Μέτα.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων της Αλβανίας, Shpëtim Idrizi, με τον επικεφαλής του κόμματος PDI, Tahir Muhedini, παρουσίασαν στην εκδήλωση ένα ενωτικό πνεύμα το οποίο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους στόχους των τσάμηδων, αναφέρει το αλβανικό κανάλι.Το ρεπορτάζ του “Top Channel”, εδώ


Ένα μέρος της ομιλίας του Shpëtim Idrizi μπορείτε να δείτε και εδώ, στα αλβανικά:Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος