Τσεχία: Δίνει άσυλο σε μετανάστες μόνον μετά από τη μέτρηση του …φαλλού!



Δεκέμβριος 16, 2010.

Οι αρχές της Δημοκρατίας της Τσεχίας εξετάζουν με ‘φαλλομετρητή’ τους μετανάστες που αιτούνται ασύλου, ισχυριζόμενοι αν ψεύδονται, ότι είναι ομοφυλόφιλοι.

Η ερευνητική αυτή πρακτική επικρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν πληροφορήθηκε τις μεθόδους που εφαρμόζει η Τσεχία.

Στο Ιράν –αναφέρει το δημοσίευμα- οι ομοφυλόφιλοι καταδικάζονται σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Από το 1979, όταν ανέλαβε το καθεστώς που βρίσκεται υπό του ελέγχου των ισλαμιστών κληρικών, εκτελέστηκαν σχεδόν 4.000 ομοφυλόφιλοι άνδρες, κατηγορούμενοι συνήθως για βιασμό.

Με το φόβο του θανάτου, γράφει η εφημερίδα, δύο Ιρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και ήρθαν στην Ευρώπη, ο Ραχίμ και ο Καρίμ (ψευδώνυμα) την άνοιξη του 2008. Ήθελαν να ξεφύγουν από το αστυνομικό καθεστώς, λόγω της ηθικής που ακολουθούσαν.

Η πρώτη πτήση που θα μπορούσαν να φύγουν από το Ιράν ήταν προς την Πράγα. Όταν έφθασαν στο αεροδρόμιο Ruzine, υπέβαλαν αμέσως αίτηση για χορήγηση ασύλου. Ισχυρίστηκαν ότι η ιρανική αστυνομία της πόλης Ζαχεντάν τους κατεδίωκε και τους κάλεσε σε ανάκριση με την κατηγορία της ‘ανήθικης συμπεριφοράς’.

Προσκόμισαν προς τούτο και τα εντάλματα της αστυνομίας. Ωστόσο οι τσέχικες αρχές θεώρησαν ότι τα εντάλματα δεν αποτελούσαν επαρκή απόδειξη ότι οι δύο ιρανοί ήταν πραγματικά ομοφυλόφιλοι και ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Έτσι, το Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας απέστειλε προς τους Ραχίμ και Καρίμ τον γιατρό Ondrey Troyan, ο οποίος ήταν σεξολόγος και διατηρούσε ιατρείο στην Πράγα.

Μετά από μια σειρά ερωτήσεων, ο σεξολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο μόνος τρόπος για την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων ήταν να γίνει μια δοκιμή στύσης και να χρησιμοποιηθεί η συσκευή που είχε την ονομασία Falometrika –Φαλλομετρητής. Οι δύο Ιρανοί είχαν να αντιμετωπίσουν ή τη μέτρηση της στύσης τους ή την απέλαση. Στη ουσία δεν είχαν επιλογή παρά να συμφωνήσουν.

Ο Ραχίμ και ο Καρίμ υποβλήθηκαν σε μια μέθοδο που είχε αρχίσει να αναπτύσσει ο ψυχίατρος Κούρτ Φρόιντ στην Πράγα τη δεκαετία του 1950. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσε την τεχνική ως μέρος μιας προσπάθειας να ‘θεραπεύσει’ τις ομοφυλοφιλικές τάσεις των ανδρών. Μετά από χρόνια έρευνας ο Φρόιντ συνειδητοποίησε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια. Ως αποτέλεσμα της έρευνάς του ήταν να γίνει παραδεκτή η ομοφυλοφιλία στην Τσεχοσλοβακία από το 1961.

Ωστόσο η εφεύρεσή του Φρόιντ παρέμεινε ως ‘καταμετρητής του πέους’ ο οποίος ανίχνευε τις τάσεις του εξεταζόμενου με βάση τη ροή του αίματος προς το πέος.

Νεότερες εκδόσεις αυτού του μετρητή βγήκαν και για τη ανταπόκριση των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Για παράδειγμα, η συσκευή αυτή χρησιμοποιήθηκε σε γυναίκες από το Καμερούν, οι οποίες ζήτησαν άσυλο στην Πράγα, αφού υποστήριξαν ότι διώκονται στην πατρίδα τους εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Ο Ραχίμ και Καρίμ, λοιπόν, έπρεπε να κάθονται σε ξεχωριστό καναπέ στο εξεταστήριο του Δρ Troyan. Ο γιατρός τους ενημέρωσε ότι θα θέσει ένα μεταλλικό κολάρο στα πέη τους. Σύνδεσε ηλεκτρόδια και αυτά με καλώδιο σε έναν υπολογιστή που παρακολουθούσε τη ροή του αίματος στο πέος.

(Στις γυναίκες αντί του πετάλου, χρησιμοποιείται μια συσκευή για τη μέτρηση του μεγέθους του διαφράγματος).

Στη συνέχεια ο σεξολόγος έδειξε πορνογραφικές ταινίες, ορισμένες με γυμνούς άνδρες και ορισμένες με γυμνές γυναίκες. Τα αποτελέσματα έγιναν αμέσως γνωστά. Ο Δρ Troyan επιβεβαίωσε ότι οι δύο ιρανοί ήταν ομοφυλόφιλοι και είχαν δικαίωμα να παραμείνουν στην Τσεχική Δημοκρατία.

Αν ο υπολογιστής, ωστόσο, έδειχνε λάθος αποτελέσματα θα μπορούσαν να απελαθούν…

Την περασμένη εβδομάδα η τσεχική μονάδα μέτρησης της στύσης έγινε στόχος γελοιοποίησης στην Ευρώπη. Όταν έγινε γνωστό το περιστατικό στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Βιέννης η κυβέρνηση της Πράγας έλαβε αυστηρή κριτική για τις μεθόδους της.

Το τσέχικο υπουργείο Εσωτερικών, αμυνόμενο, υποστήριξε ότι από τη μέτρηση στύσεων σε 8-10 περιπτώσεις αποφεύχθηκε η απόδοση ασύλου σε αιτούντες με ψευδείς δικαιολογίες τους. Επιπλέον, οι Τσέχοι υπάλληλοι του υπουργείου πρόσθεσαν ότι από τις αρχές του 2010 δεν ζήτησε κανείς να συνδεθεί με τη συσκευή του ‘Φαλλομετρητή’, αν δεν ήταν πραγματικά ομοφυλόφιλος.

Η συσκευή του Φαλλομετρητή χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της στύσης στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, με στόχο να αποδείξουν τις κλίσεις των παιδεραστών.

Συγχρόνως, όμως, οι διενεργούντες τις εξετάσεις αυτές, αποποιούνται των σοβαρών επιστημονικών και νομικών παρατυπιών της πρακτικής αυτής, αφού θα μπορούσαν να αποκαλύψουν «κρυφές επιθυμίες και εσωτερικές διαδικασίες του ατόμου’.

Σύμφωνα, εξάλλου, με απόφαση του περιφερειακού εφετείου της Κολωνίας του 2004, η χρήση του Φαλλομετρητή για διερεύνηση του σεξουαλικού προσανατολισμού, παραβιάζει την ελευθερία της βούλησης του ατόμου.
--
Τίτλος άρθρου: «На азилантите во Чешка им мерат ерекција»
Δημοσίευση: ‘Утрински весник’- 16-12-2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος