Πρίστινα: Υψηλή η συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές στο κεντρικό Κόσσοβο.

Δεκέμβριος 13, 2010.

Η σερβική μειονότητα του βορείου Κοσσυφοπεδίου μποϊκοτάρισε μαζικά τις εκλογές στη χώρα, αποδεχόμενη τις παραινέσεις της Σερβίας, γράφει το Focus, επικαλούμενο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε πολλά εκλογικά τμήματα, κυρίως, στη Μητρόβιτσα, ανάγκασε τους τοπικούς αξιωματούχους να κλείσουν τα εκλογικά τμήματα, τρεις ώρες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο ψηφοφορίας.

Στο μεταξύ, σε σερβικά θυλάκια, στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, έχουν δείξει πρωτοφανή προσέλευση στην εκλογική διαδικασία που σε μερικά εκλογικά κέντρα έφθασε το 50%.

Με την υψηλή αυτή συμμετοχή, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο, στην επιλογή των 15 εδρών από τις 120 του κοινοβουλίου, στο οποίο συζητείται η επιλογή ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Το 2008 το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, πράγμα το οποίο δηλώνει την επίσημη ανεξαρτησία του από τη Σερβία. Το Βελιγράδι από την πλευρά του αποδέχεται το Κοσσυφοπέδιο ως επαρχία του και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, ως ξεχωριστό κράτος.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η χώρα ακόμη και αν το κόμμα του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος των εκλογών, δεν θα μπορούσε να βρει εταίρους για τη δημιουργία ενός συνασπισμού, ώστε να αντιμετωπίσει τα ανταγωνιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

--

Ώρα 21:43

Στη ροή του παρόντος κειμένου, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του Κοσσόβου.

Έτσι, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) του Χασίμ Θάτσι έλαβε, τελικά, το 33,5 τοις εκατό του εκλογικού σώματος των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου 2010.

Είναι η πρώτη πολιτική δύναμη των πρώτων κοινοβουλευτικών εκλογών του Κοσσυφοπεδίου από την ημέρα που κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος