Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, αλλά, όχι κατά των Σκοπίων

Δεκέμβριος 7, 2010.


Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, αλλά δεν τίθεται κατά της πΓΔΜ. Με αυτόν τον τρόπο ο Γάλλος πρεσβευτής στα Σκόπια εξηγεί την πολιτική που ακολουθεί το Παρίσι στην ελληνο-σκοπιανή διαφορά.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αμερικανικών εγγράφων από το Wikileaks, έγινε γνωστό ότι η Γαλλία παίζει εάν διπλό παιχνίδι με τα Σκόπια, υποστηρίζει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Ο Γάλλος πρέσβης Ζαν Κλοντ Σλουμπέργκε, μιλώντας δημόσια, τόνισε ότι η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, δεν αποτελούσε ποτέ μυστικό.

«Δεν αμφισβητώ ότι Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα, άλλωστε το είπε και ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας μας, από το 2008. Υπάρχει ένα πνεύμα αλληλεγγύης, αλλά συγχρόνως, εννοείται ότι η Γαλλία υποστηρίζει την πΓΔΜ στην ευρωπαϊκή της προοπτική», δήλωσε ο Jean-Claude Shluberge, Πρέσβης της Γαλλίας στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρέσβη δεν υπάρχει υποκρισία στις σχέσεις αυτές αλλά ένδειξη αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στη στάση της Γαλλίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, το 2008, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων γνώριζε σαφώς τη στάση της Γαλλίας η οποία ήταν αλληλέγγυα στην απόφαση της Ελλάδας.

«Θα πρέπει να σας πω, ότι δεν υπάρχει αντίφαση στη θέση της Γαλλίας και δεν θα πρέπει να δημιουργείται σύγχυση στην υποστήριξη και τη φιλία με την Ελλάδα στο ζήτημα της ελληνοσκοπιανής διαφοράς», είπε ο Σλουμπέργκε.

Τόνισε, πάντως, ότι ελπίζει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να εμπλακούν άμεσα στην επίλυση της διαφοράς αλλά και τα δύο μέρα να επιδείξουν πολιτική βούληση, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό.

Снежана Јовановска
--


Σχετικό βίντεο του Sitel στα σλαβικά: Εδώ
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος