Πρόεδρος Τυνησίας: Πήρε μαζί του 1,5 τόνους χρυσού




Τυνήσιοι παίρνουν αναμνηστικά κομμάτια από πολυέλαιο μετά την καταστροφή του σπιτιού του Καίφ Μπεν Αλί, ανιψιού του διαφυγόντα προέδρου

Ιανουάριος 18, 2011.

Ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας, Ζάντι αλ Αμπίντιν Μπεν Αλί και η σύζυγός του Λίλα, έχουν διαφύγει στη Σαουδική Αραβία, αφού πρώτα κατέφεραν να μεταφέρουν από την Τράπεζα 1,5 τόνους χρυσού, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε η γαλλική Le Monde.

Πράκτορες ακολουθούμενη από την Λαϊλά Τραμπέλσι, επισκέφθηκαν την περασμένη Παρασκευή τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας της Τυνησίας. Ο τελευταίος στην αρχή αρνήθηκε να δώσει το χρυσό της τράπεζας, όταν όμως τον κάλεσε στο τηλέφωνο ο πρόεδρος της χώρας, υποχώρησε.


Η Τραμπέλσι έφυγε πρώτη με το χρυσό για το Ντουμπάι και στη συνέχεια πήγε στην Σαουδική Αραβία. Ο χρυσός εκτιμάται σε 45 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ανώτερος εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών.

Η Εθνική Τράπεζα ωστόσο αρνήθηκε ότι από τα θησαυροφυλάκιά της χάθηκε κάποια ποσότητα χρυσού.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι της Τυνησίας δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μπεν Αλί επεδίωξε να εξάγει περισσότερη ποσότητα αλλά εμποδίστηκε από το στρατό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις κατά του Μπεν Αλί και των μελών της οικογένειά του, δημοσίευσε το Ria Novosti επικαλούμενο πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χθες η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει μια μαζική διαδήλωση κατά του κυβερνώντος κόμματος, στην πρωτεύουσα.

Χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στην Τυνησία διαμαρτυρόμενοι για τον πρώην πρόεδρο και τους ανθρώπους του, οι οποίοι παραμένουν ακόμη στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανούτσι, ανακοίνωσε τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, εθνικής ενότητας και το υπουργικό συμβούλιο θα εισηγηθεί γενικές εκλογές.

Ανάμεσα στα θύματα των ταραχών στη χώρα είναι και ξένοι τουρίστες. 12 Σουηδοί, οι οποίοι βρίσκονταν για κυνήγι αγριογούρουνου στο βόρειο τμήμα της χώρας, σταμάτησαν στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, όπου είχαν τοποθετηθεί οδοφράγματα. Όταν οι στρατιώτες που τους έψαξαν, βρήκαν έναν κυνηγετικό όπλο που είχαν μαζί τους, πίστεψαν ότι επρόκειτο για ξένους πράκτορες και τους σκότωσαν.

Σέρβοι, ωστόσο, που βρίσκονταν σε ξενοδοχείο στο Πόρτ Ελ Κανταούι, αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, 'λόγω εξοικείωσης τους με τον πόλεμο', όπως εξήγησαν στην Κομσομόλσκαγια Πράβδα.

--
Τίτλος άρθρου: «1,5 тона злато изнесени от Тунис»
Δημοσίευση: 24 Часа, 18.1.2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος