Βουλγαρία: Απορρίφθηκε η αίτηση των Σκοπίων για έκδοση Αρχιεπίσκοπου Αχρίδας


Ιανουάριος 4, 2011.

Σόφια.

Το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο της Σόφιας απέρριψε, σήμερα Τρίτη, το αίτημα των σκοπιανών αρχών για έκδοση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννη ( ή γνωστός ως Γιοβάν)

Ο αρχιεπίσκοπος συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο από την αστυνομία της Βουλγαρίας στο μεθοριακό σταθμό Καλοτίνα, στην πορεία του προς τη Σερβία.

Η σύλληψή του έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ιντερπόλ, μετά από αίτημα Δικαστηρίου της Μπίτολα για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για υπεξαίρεση χρημάτων της εκκλησίας, περίπου 250 χιλιάδων ευρώ, (σ.σ.όπως ισχυρίζονται τα καθεστωτικά μέσα των Σκοπίων).

Το Εφετείο της Σόφιας ήρε την απαγόρευση εξόδου από τη Βουλγαρία, του αρχιεπισκόπου Ιωάννη (κατά κόσμον, Γιοβάν Βρανισκόφσκι) καθώς και τον κατ’ οίκον περιορισμό, που του είχε επιβληθεί με τη σύλληψή του.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Σόφιας είναι οριστική.

Δήλωση του σκοπιανού μητροπολίτη Αγαθάγγελου

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της Σόφιας να μην εκδώσει τον Γιοβάν Βρανισκόσφκι δεν ήταν μόνο ένα πλήγμα για την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά και κατά του σκοπιανού κράτους. Με την απόφασή της αυτή, η ίδια η Βουλγαρία, αν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζει τα δικαιώματα και καταδικάζει εμάς», είπε ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος της παραβαρδαρίου περιοχής.

Σκοπιανός υπουργός: ουδέν σχόλιον

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Σκοπίων Μιχαήλο Μανέφσκι, είπε ότι του γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου της Σόφιας και δεν μπορεί να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους το σημερινό δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει το σκοπιανό αίτημα για την έκδοση του ‘έκπτωτου’ Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας, Γιοβάν Βρανισκόφσκι.

--

Τίτλος άρθρου: «Нема екстрадиција за Вранишковски»

Δημοσίευση: Sitel, 04.01.2011 11:52


Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος