«СЕГА» : Οι τράπεζες των ΗΠΑ κλείνουν τους λογαριασμούς των ξένων πρεσβειών


Ιανουάριος 14, 2011.

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να κλείνουν τους λογαριασμούς των διπλωματικών αποστολών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα JP Morgan Chase, για παράδειγμα, διένειμε στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, προειδοποιητικές επιστολές, σε ξένους πρέσβεις στη χώρα, ότι όλοι οι λογαριασμοί των διπλωματικών αποστολών θα κλείσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου στο εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Οι λόγοι για αυτήν την απόφαση δεν αναφέρθηκαν. Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε προσωπικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων των ξένων αποστολών και των εκπροσώπων. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται και από άλλες τράπεζες των ΗΠΑ.

Η Μόνιμη Βουλγαρική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ έχει έναν λογαριασμό στην JP Morgan Chase, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στην εφημερίδα μας. Η βουλγαρική πρεσβεία των ΗΠΑ έχει λάβει μια επιστολή για την απόφαση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να κλείσει τους λογαριασμούς των διπλωματικών αποστολών και αυτή τη στιγμή υπάρχει προβληματισμός που πρέπει να μεταφερθεί ο λογαριασμός της αποστολής μας στον ΟΗΕ.

Ως επιλογές προτείνονται η Bank of America ή η City Bank, όπου βρίσκεται ο λογαριασμός της βουλγαρικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ κατήγγειλαν την απόφαση των τραπεζών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση μεταξύ των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και περίπου 150 διπλωματών όπου συζήτησαν το πρόβλημα αυτό.

Ο βοηθός υφυπουργός των Εξωτερικών Patrick Kennedy, δήλωσε ότι οι ξένες αποστολές έχουν προτείνει ‘εναλλακτικές προσεγγίσεις’ για να είναι σε θέση να ανοίξουν λογαριασμούς και να εκτελούν τραπεζικές συναλλαγές.

Ωστόσο, οι πρεσβευτές της Νότιας Αφρικής, του Μαρόκου, της Αιγύπτου και του Ιράν, έχουν παραπονεθεί ότι αδυνατούσαν να βρουν μια εναλλακτική τράπεζα να αναλάβει την εξυπηρέτηση των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Αιγύπτου στον ΟΗΕ, Majid Abdulaziz, μεταξύ των λόγων για την απόφαση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς των διπλωματικών αποστολών είναι ο εναρμονισμός τους με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι αυστηρότερες προδιαγραφές θεσπίστηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και αναμένεται το αμερικανικό δημόσιο να εισαγάγει πιο αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της υποβολής των εβδομαδιαίων εκθέσεων για όλες τις μεταφορές χρημάτων από και προς τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού.

Τώρα οι τράπεζες υποχρεούνται να κοινοποιούν στις ομοσπονδιακές αρχές κάθε έμβασμα που είναι πάνω από 10.000 δολάρια, καθώς και κάθε άλλη ύποπτη συναλλαγή.

Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στον περιορισμό των δυνατοτήτων μεταφοράς σε μια τράπεζα πόρων που προγραμματίζονται για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και τη διοχέτευσή του σε τρομοκρατικές δραστηριοτήτες ή σε εμπόριο ναρκωτικών.

--

Τίτλος άρθρου: «Банките в САЩ закриват сметките на чуждите посолства в страната»
Δημοσίευση: СЕГА , 14.1.2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος