Κοσσυφοπέδιο: Συνοριακές διαβάσεις με πΓΔΜ

Ιανουάριος 21, 2011.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει ετοιμάσει ένα νομικό πλαίσιο για το άνοιγμα δύο σημείων διέλευσης στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για τους συνοριακούς σταθμούς,  Bellanoc-Stançiq ( διεθνής) και τον  Tanushë-Debëllde (τοπικός)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Abdulkadër Memedi, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alsat, ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ πρότεινε στην κυβέρνηση του Κοσσόβου δύο διμερείς συμφωνίες για τις συνοριακές διαβάσεις και περιμένει από την Πρίστινα την απάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας, ώστε, να επιταχυνθεί η διαδικασία λειτουργίας των μεθοριακών διαβάσεων.


«Είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας νέας διμερούς διασυνοριακής συμφωνίας, όπως έχουμε προτείνει στους συναδέλφους μας στο Κοσσυφοπέδιο, με την καθιέρωση μιας ελεύθερης ζώνης εκατέρωθεν. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι που ζουν στη διασυνοριακή ζώνη, 25 χιλιόμετρα στο εσωτερικό των δύο χωρών θα μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα με ξεχωριστά έγγραφα», δήλωσε ο Memedi.

Ο επιτετραμμένος διπλωματικός εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου στα Σκόπια, Σκεντέρ Ντουρμίσι, δήλωσε ότι η υπογραφή των συμφωνιών αυτών θα έχουν τη μορφή του επείγοντος στη νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι εκτιμά την πρωτοβουλία αυτή των Σκοπίων, αποδεικνύοντας ότι εφαρμόζει τις συμφωνίες για συνεργασία μεταξύ των δύο μερών.

Τίτλος άρθρου: «Edhe dy pika kalimi në kufi me Maqedoninë»
Δημοσίευση: Telegrafi, 19:20 /01.20.2011

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος