Ρουμανία: Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και μείωση αριθμού των βουλευτών

Ιανουάριος 21, 2011.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου (φωτό), δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύγχρονο κράτος χωρίς να επέλθουν συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις και αυτό μπορεί να επιτευχθεί΄με την καθιέρωση ενιαίων ψηφοδελτίων και με δικαίωμα ψήφου σε κάθε περιοχή με μία ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη Ρουμανία ως ένα σύγχρονο κράτος χωρίς να κάνουμε μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα συνοδεύεται από εκλογική μεταρρύθμιση… Η Ρουμανία χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια από τώρα, σταθερή κυβέρνηση που θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του κράτους», δήλωσε ο Μπασέσκου.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών σε 300 και θα αλλάξει τη δομή του Κοινοβουλίου, θεσπίζοντας μια ενιαία Βουλή, από τις δύο που υπάρχουν σήμερα.

«Έχω την πρόθεση να περιορίσω αυστηρά τον αριθμό των βουλευτών και να καθιερώσω ένα επίπεδο βουλής και μέχρι 300 βουλευτές».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι αν βουλευτές αρνηθούν να ψηφίσουν μια τέτοια συνταγματική μεταρρύθμιση, η μείωση των βουλευτών θα γίνει με σχετικό νόμο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ‘να βγουν στο προσκήνιο μια νέα γενιά ηγετών’, όπως είπε χαρακτηριστικά.

--

Τίτλος άρθρου: «Băsescu: Numărul parlamentarilor poate fi redus prin lege, nu doar prin modificarea Constituţiei»
Δημοσίευση: Antena 3- Romania.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος