Αλβανία: Τεταμένη πολιτική κατάσταση

Ιανουάριος 21, 2011, 08:20

Τίρανα.

Η ευρωβουλευτής Doris Pack (φωτό) σε συνέντευξή της στην «Deutsche Welle», είπε ότι η κατάσταση στην Αλβανία είναι θλιβερή και η πολιτική αντιπαράθεση έχει κλιμακωθεί.

«Ο Μέτα που κατηγορήθηκε για διαφθορά παραιτήθηκε. Αλλά στην Αλβανία αλληλοκατηγορούνται επανειλημμένα για διαφθορά, υπάρχει μια πάγια τακτική, το ένα κόμμα να κατηγορεί το άλλο. Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τη διαφθορά όσο είναι δυνατόν, αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπούμερανγκ. Είναι λυπηρή η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία. Πολλοί νόμοι απέτυχαν να περάσουν από τη Βουλή, λόγω του ότι η πλειοψηφία τάσσεται κατά των κυβερνητικών αποφάσεων. Το όλο πολιτικό κλίμα είναι δηλητηριασμένο.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και οι απειλές που εκσφενδονίζονται είναι αντιπαραγωγικές. Η Αλβανία ζει μια ατυχή κατάσταση», σημείωσε η ευρωβουλευτής.

Από το άρθρο: «Eurodeputetja Pack: Situata në Shqipëri e tensionuar»


Διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κάτω από αυστηρή παρακολούθηση της Ασφάλειας

Ιανουάριος 21, 2011. 08:33

Μεγάλης έκτασης διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα από την ενωμένη αλβανική αντιπολίτευση που θα επιδιώξει να ανατρέψει την κυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η αντιπολίτευση βγαίνει στους δρόμους, σήμερα στις δύο το μεσημέρι, με σύνθημα «Μπλόκο στον Μπερίσα» και αναμένονται οι διαδηλωτές να κατακλύσουν την πρωτεύουσα από πολλές περιοχές της χώρας και να κλείσουν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι.

Σύμφωνα με τις αλβανικές εφημερίδες, οι οποίες επικαλούνται πηγές από σοσιαλιστικό κόμμα και τις κατά τόπους οργανώσεις, περίπου 800 οχήματα με πάνω από 25.000 άτομα θα συμμετάσχουν στη σημερινή διαδήλωση.

Πάνω από 3.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή , ενώ άλλες δυνάμεις θα φυλάσσουν τις εισόδους που οδηγούν στην αλβανική πρωτεύουσα.

Από το άρθρο: «Sot demonstrata e opozitës nën masa të rrepta sigurie»

Παρέμβαση Αμερικανικής Πρεσβείας για διαδηλώσεις

Ιανουάριος 21, 2011.

Τίρανα.
Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, συμβουλεύει όλους τους πολίτες της Αλβανίας να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σήμερα, στην διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε (χθες) καλεί τους διαμαρτυρόμενους να είναι ειρηνικοί και να αποφύγουν εκδηλώσεις που θα δημιουργήσουν εντάσεις.

Καλεί ακόμη τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αλβανία να επιδείξουν σύνεση και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου θα γίνουν οι διαδηλώσεις.

Από το άρθρο: «Ambasada SHBA qytetarëve amerikanë: Kujdes sot në Tiranë»
Δημοσιεύσεις: BalkanWeb, 21. 1. 2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος