Κοσσυφοπέδιο: Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται βόρεια της Μιτρόβιτσας




Ιανουάριος 11, 2011.

"Ένας νέος αέρας ελπίδας έρχεται από τις αρχές του τρέχοντος έτους για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.
"Ανακοινώθηκε ότι το Φεβρουάριο στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας θα αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αισθήματα αισιοδοξίας στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, με τη λογική ότι θα αλλάξουν τα πράγματα για το καλό της χώρας.

"Όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει στηρίξει τόσο πολύ τους Αλβανούς, και αυτή, η τελευταία κίνηση της KFOR, έχει τονώσει την πολιτική τάξη στη χώρα.

"Μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων της KFOR στη Μιτρόβιτσα, δείχνει, μεταξύ των άλλων, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των ΗΠΑ στις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου –Σερβίας.

"Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπαϊράμ Ρετζέπι, δεν περιμένει κάτι ουσιαστικό. Από την άλλη πλευρά θεωρείται σκανδαλώδης η ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο βόρειο μέρος, ενόψει της έναρξης των συνομιλιών Πρίστινας – Βελιγραδίου καθώς πιστεύεται ότι κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα είναι το καθεστώς του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου.

"Ωστόσο, ο Ρετζέπι είναι κατηγορηματικός, αποκλείει κάθε συζήτηση με τους Σέρβους για το βόρειο τμήμα.

«Δεν μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για το Βορρά. Θα επιμείνουμε ότι δεν συζητούμε για το βορρά, γιατί αποτελεί εσωτερικό μας ζήτημα», δήλωσε ο Ρετζέπι."

--- -

Τίτλος άρθρου: «Ushtarët amerikanë në Veri, ringjallin shpresën për bashkim»

Δημοσίευση: Bota sot, 11.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος