Време: «Οχρίδα η Μέκκα της Μαστροπείας»

Ιανουάριος 31, 2011.

Η Οχρίδα (Αχρίδα) είναι ένας ελκυστικός τόπος για πρόσληψη και προαγωγή (σε μαστροπεία).
Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν τους κύριους κρίκους της αλυσίδας εμπορίας ανθρώπων.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που είχε θέμα ‘Η Εμπορία Ανθρώπων’ και πραγματοποιήθηκε, χθες, στο περιφερειακό κέντρο «Αμερικανική γωνιά» στην πόλη Στρούγκα.


Η περιοχή των Σκοπίων θεωρείται, πια, ως μια χώρα διακίνησης ανθρώπων προς εμπορία.
«Μέχρι πρόσφατα, η πΓΔΜ ήταν μια χώρα διέλευσης των θυμάτων της μαστροπείας, είχαμε αλλοδαπούς υπηκόους που είχαν εμπορευτεί από κυκλώματα, και στη συνέχεια, το 2005 καταγράφηκαν για πρώτη φορά θύματα (γυναίκες) που κατάγονταν από την χώρα μας», αναφέρθηκε στη συζήτηση.

Τα στατιστικά στοιχεία τα οποία κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας ήταν εντυπωσιακά και τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να εμποδιστεί η εμπορία ανθρώπων, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα αρνητικά ήταν τα στοιχεία για τις γυναίκες, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται σταδιακά και οι οποίες αποτελούν θύματα σεξουαλικής διαστροφής.

Το 2006 υπήρξαν 23 υποθέσεις για εμπορία γυναικών στην Οχρίδα και πέρυσι ο αριθμός των υποθέσεων αυτών τριπλασιάστηκε και έφθασε περίπου τις 90 περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών.

Συχνά τα θύματα προέρχονται από προβληματικές οικογένειες όπου η ενδοοικογενειακή βία είναι συχνό φαινόμενο, δήλωσε η Έλενα Γκροζντάνοβα του Υπουργείου Εργασίας και πρόσθεσε ότι έχουν καταγραφεί 15 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών από την περιοχή των Σκοπίων, στη Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η απελευθέρωση της βίζας ενέχει μεγάλους κινδύνους για την αύξηση των γυναικών που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, στην αναζήτησή τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», τονίστηκε στη συζήτηση.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Οχρίδας, το 2009 διοργάνωσε το πρόγραμμα « Η νεολαία στην Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΑΣΕ και υλοποιήθηκε μέσω της Εθνικής Εταιρείας του Ερυθρού Σταυρού. Με το πρόγραμμα αυτό γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παιδιών στα σχολεία και άλλα ιδρύματα, διοργανώθηκαν ημερίδες, συζητήσεις και δημόσιες παρουσιάσεις που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων στον κίνδυνο να πέσουν θύματα μαστροπείας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν αντιπρόσωποι της αμερικανικής Πρεσβείας στα Σκόπια, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού της Οχρίδας καθώς και η Μη κυβερνητική οργάνωση „Езерка“.





--

Τίτλος άρθρου: «Охрид, Мека за жртвите на макроата».

Δημοσίευση: Време, 31.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος