Σκόπια: Οι τροποποιήσεις του Συντάγματος

 Το σκοπιανό κοινοβούλιο
Ιανουάριος 24, 2011.

Τα πολιτικά κόμματα είναι διαμετρικά αντίθετα στις αλλαγές του Συντάγματος.

Η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπεται η έκδοση Σκοπιανών, που σχετίζονται με πράξεις του οργανωμένου εγκλήματος, άνοιξε τις πολιτικές ορέξεις, για σοβαρές τροποποιήσεις υψηλότερων νομικών ζητημάτων.

Η δεύτερη φάση  της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, θα είναι ζωτικής σημασίας αφού θα καθοριστεί επακριβώς τι θα αλλάξει στο Σύνταγμα.

Στη σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση ανακοινώθηκε ότι όλες οι προτάσεις για τις επί μέρους τροποποιήσεις θα ενσωματωθούν στην ημερήσια διάταξη.

Αν και η Κυβέρνηση αποφάσισε αυτή τη φορά να προβεί σε αλλαγές μόνον στο άρθρο 4, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβαλαν τις δικές τους προτάσεις.

"Η κυβέρνηση προβάλει Ad hoc λύσεις που δεν επιδιώκουν τη συναίνεση και τον εποικοδομητικό διάλογο", δήλωσαν βουλευτές της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης.
Το σοσιαλιστικό κόμμα (SDSM) ωστόσο δεν παραιτείται από δύο, τουλάχιστον, συνταγματικές τροποποιήσεις.

Την μη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης στο Δικαστικό Συμβούλιο και την κατάργηση των  αντιπαραγωγικών πρακτικών που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύει, ακόμη, ότι οι αλλαγές αυτές να ενσωματωθούν στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται.

Το αλβανικό κόμμα της ‘Νέας Δημοκρατίας’ ωστόσο διαφωνεί στις αλλαγές του Συμβουλίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου καθώς, επίσης, αρνείται την έγκριση του κυβερνητικού προϋπολογισμού.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πιστεύουν ότι το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει, αλλά μόνον ως προς τον αριθμό των βουλευτών.

Το κόμμα LDP, προτείνει μικρότερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση καθώς και την απαγόρευση της διπλής υπηκοότητας στους υπαλλήλους του κράτους.

--

Τίτλος: «Собранието расправа за предлог измените на Уставот»
Δημοσίευση: Sitel, 24.1.2011, 12:45

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος