Ανησυχία ξένων επενδυτών στην Αλβανία

Ιανουάριος 30, 2011.

Οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, έχουν προειδοποιήσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η επιδείνωσης της πολιτική κατάστασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το επιχειρηματικό κλίμα.

Για την εκτόνωση της κατάστασης και την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων έχουν καλέσει 13 από τους μεγαλύτερους ξένους οργανισμούς οι οποίοι έχουν σχεδιάσει και προγραμματίσει την αναπτυξιακή βοήθεια προς την Αλβανία.

Αντιπροσωπείες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του UNDP και ΠΟΥ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Γερμανικής Πρεσβείας, της Ελβετικής Συνεργασίας κλπ., εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα.

«Η Αλβανία είναι μια χώρα  με προοπτική ανάπτυξης και την οποία μεσω ενός μακροχρόνιου προγραμματισμού στηρίζουμε  στην αναπτυξιακή προοπτική της, ώστε να ακολουθήσει το δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα θέλαμε, τώρα,  να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας  προς αυτήν, για τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων εντάσεων που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα μέχρι τώρα επιτεύγματα της χώρας, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στην μελλοντική και αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν τους.

Καθορίζουν, ακόμη, οι επενδυτές ως απαραίτητη την πολιτική συνεργασία των πολιτικών κομμάτων αλλά και των πολιτών ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους υπάρχοντες οικονομικούς πόρους ώστε ο δείκτες της οικονομίας να αυξηθούν και γενικά η οικονομία να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική μέσα σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος και δύσκολος. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πρέπει η χώρα να γίνει περισσότερο ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, ώστε να παρουσιαστούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα  που θα έχει ως αποτέλεσμα την ευημερία όλων των πολιτών» αναφέρει η ανακοίνωση του συνδέσμου των επενδυτών στην Αλβανία.

--

Τίτλος: «Donatorët apelojnë për qetësimin dhe zgjidhjen e krizës në Shqipëri»
Δημοσίευση: Botasot, 30.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος