Τόνι Μπλερ: Επεδίωκε να ενταθούν οι βομβαρδισμοί στη Σερβία

Ιανουάριος 15, 2011.

Ο άνθρωπος ο οποίος καθοδηγούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον πόλεμο της Σερβίας, Alastair Campbell (φωτό), σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έγραψε βιβλίο στο οποίο αποκαλύπτει τα παρασκήνια των γεγονότων που ακολούθησαν τον βομβαρδισμό της Σερβίας κατά το 1999.

Την δημοσίευση αυτού του ημερολογίου την κάνει η βρετανική εφημερίδα ‘The Guardian’,όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Tanjug’.

«Παρασκευή 2 Απριλίου. Ήμουν ακόμη πολύ κουρασμένος και είχα εξαντληθεί από τον ποδαρόδρομο. Ναι, χάνουμε τη μάχη της προπαγάνδας κατά των Σέρβων. Ο Τόνι Μπλερ με ζήτησε από νωρίς το πρωί και μου είπε να επισπεύσω τα πράγματα», γράφει στο σημειωματάριό του ο σύμβουλός του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τόνι Μπλερ είχε συνομιλήσει εκείνη την ημέρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που εκείνη την εποχή ήταν ο Μπιλ Κλίντον, για τους φόβους που είχα για τη στρατηγική της στρατιωτικής επίθεσης.

Ο Μπλερ μίλησε, επίσης, και με την Μάργκαρετ Θάτσερ, χθες το βράδυ, και έδειξε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί διοικητές και οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προέθεταν συνομιλία μεταξύ τους, για τους στόχους της επίθεσης. Έστειλε τότε μήνυμα και ζήτησε να ενταθούν οι επιθέσεις. Του απάντησα ότι το έχουμε ήδη κάνει», γράφει ο Κάμπελ.

«Η Wesley Clarkun έχει δοκιμαστεί, το δίλημμα ήταν αν θα γινόταν επίθεση στη Σερβία με ισχυρές καταστροφικές βόμβες, άγνωστες μέχρι τώρα, ή θα την προειδοποιήσουμε, έως ότου επενέβη ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ που ζήτησε να μάθε πως εξελίσσεται η εκστρατεία παραπληροφόρησης», γράφει στο ημερολόγιό του ο Κάμπελ.

--

Τίτλος άρθρου: «Blair kërkonte intensifikimin e bombardimeve ndaj Serbisë»
Δημοσίευση: Telegrafi, 14:23 / 15.01.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος