Gazeta Shqip: «Δεν έγινε έρευνα στα στρατόπεδα των UCK»

Ιανουάριος 10, 2011.

Η Διεθνής Δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει για τις θηριωδίες κατά των Σέρβων, που έγιναν στη διάρκεια της άνοιξης του 1999, δηλαδή, κατά, του άμαχου πληθυσμού της περιοχής.

Ιδιαίτερα μετά από τις καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Dick Marty, σύμφωνα με τις οποίες στο δήμο του Bicaj υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Σέρβων πολιτών του πολέμου 1998-99, όπως παρουσιάζεται, ότι, δηλαδή, σε βάσεις UCK –άδων, στο Κούκες (σ.σ. βορειο -ανατολική Αλβανία), έγινε κακομεταχείριση πολλών αμάχων στη διάρκεια του πολέμου του 1999.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η EULEX, θα διερευνήσει τις καταγγελίες αυτές στο Κούκες, αλλά και στο Cakan, μια περιοχή που ανήκει στο Δήμο Krumë.

Στη διάρκεια της περιόδου της δημοσίευσης της έκθεσης Marty, δεν υπήρξαν σχολιασμοί και αντεπιχειρήματα των καταγγελιών για αυτά τα οποία έγιναν στην περιοχή του Bicaj και του Κούκες και κανείς εισαγγελέας της EULEX δεν ήρθε στην περιοχή να διερευνήσει, αν και, οι τοπικές αρχές και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην περιοχή, είχαν δηλώσει ότι είναι ανοικτοί σε οποιαδήποτε έρευνα για τις καταγγελίες που αναφέρθηκαν.

Και με βάση το έγγραφο αυτό, η EULEX θα διερευνήσει στο Κούκες, αν υπάρχουν ομαδικοί τάφοι (Σέρβων). Αυτό, στην πραγματικότητα, ερμηνεύεται ότι βαίνει κατά του UCK και επιβαρύνει την εικόνα του, καθώς γίνεται με τρόπο κακόβουλο, και αποτελεί απόπειρα κατά της ελευθερίας του λαού του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Τοπικός πρόεδρος

Έκπληξη δημιουργήθηκε όταν το Δεκέμβριο του περασμένου έτους η έκθεση του Marty μιλούσε για ομαδικούς τάφους στο Bicaj.

Αφού η EULEX θα διερευνήσει τις καταγγελίες κατά του UCK, σύμφωνα με την έκθεση του Ντίκ Μάρτι, θα πρέπει να πάρει την απάντηση που της αξίζει.

Εξάλλου ο πρόεδρος της περιφέρειας του Κούκες, Σέφγκετ Μπρούκ,που εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος του συμβουλίου του Κούκες, απέρριψε τις δηλώσεις του Ντίκ Μάρτι, που αναφέρονταν σε ομαδικούς τάφους στο Κούκες, ως συκοφαντικές. Δήλωσε, μάλιστα, ότι δέχεται και καλωσορίζει οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με αυτήν την συκοφαντία. Τώρα, μάλιστα, κρατάει την ίδια στάση και στην περίπτωση των κατηγοριών για τις βάσεις των UCK –άδων ( ότι χρησιμοποιήθηκαν για κακομεταχείριση των Σέρβων αμάχων).

Διετύπωσε, μάλιστα, την άποψη ότι ως πρόεδρος την εποχή εκείνη- ο Μπρούκ- την άνοιξη δηλαδή του 1999, ήταν γνώστης των γεγονότων και η περιοχή φιλοξενούσε πολλούς δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο οι οποίοι παρακολουθούσαν τα γεγονότα και ένα τέτοιο γεγονός δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

«Στην περίοδο του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή περίπου τρεις χιλιάδες δημοσιογράφοι από όλες τις ηπείρους, από φιλικές χώρες, αλλά και από αντίθετες χώρες και δεν είχαν προσέξει ποτέ αυτά τα πράγματα που καταγγέλλονται. Μπορώ να δηλώσω ότι ο καθένας είναι ελεύθερος, σύμφωνα με τους νόμους να έρθει να διερευνήσει και θα διαπιστώσει ότι ο Μάρτι προέβη σε συκοφαντική δυσφήμηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφέρειας του Κούκες, Shefqet Brook.

Τα άλλα θεσμικά όργανα

Αν οι εισαγγελείς της EULEX είχανε ταξιδεύσει στο Κούκες, δεν το γνωρίζουμε, πάντως ούτε ένας από την τοπική αρχή, δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους.

Την τοπική αστυνομική αρχή της Κούκες δεν την ‘επισκέφθηκε’ κανένας εισαγγελέας της EULEX.

«Και αν εκπρόσωποι της EULEX είχαν ταξιδέψει στο Κούκες για να διερευνήσουν τις καταγγελίες του Dick Marty, δεν το ανέφεραν ποτέ στις τακτικές συναντήσεις με τους ομολόγους τους στο Πρίζρεν όπου βρίσκονταν όλοι οι εκπρόσωποι της EULEX», δήλωσε ο ανώτερος αρχηγός της αστυνομίας του Κούκες.



*Το αλβανικό κείμενο αναφέρεται στις αναφορές της έκθεσης του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dick Marty, για ομαδικούς τάφους Σέρβων σε περιοχής της βορειοανατολικής Αλβανίας, από τους οποίους είχαν αφαιρέσει ζωτικά όργανα και τα διοχέτευσαν στο διεθνές λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.



Τίτλος: “Asnjë hetim në Kukës për ‘kampet’ e UÇK-së”

Δημοσίευση: Gazeta Shqip, 10.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος