Канал 5: Ο Θάνος Βερέμης και ο ελληνικός φόβος για τη Μακεδονία



Φεβρουάριος 7, 2011.

«Το ζήτημα μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας είναι πολύ μικρότερο από όσο νομίζετε. Απαιτείται ένα μικρό βήμα για την επίλυση της μακροχρόνιας διαφοράς, μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών», είπε ο καθηγητής Θάνος Βερέμης.

«Εγώ πιστεύω ότι μπορούν να τα βρουν με λίγη φαντασία και λίγη εξυπνάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τσακωνόμαστε για αυτήν την ανοησία.
Είμαστε γείτονες, φίλοι, δουλειές έχουμε, και οι μεν και οι δε έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτήν την λύση.  Είναι τρέλα δηλαδή να συζητάμε ακόμη τα προβλήματα του παρελθόντος».
Τα παραπάνω δήλωσε ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
(σ.σ. Τα  παραπάνω λόγια του καθηγητή τα απομαγνητοφώνησε ο γράφων από το σχετικό βίντεο).



Ο πιο πάνω αναφερόμενος καθηγητής, ο οποίος είναι μέλος του ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ, υποστηρίζει τη θέση του ομολόγου του, Ευάγγελου Κωφού, ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ και την ελληνική Μακεδονία, εστιάζεται στην …μετάφραση του  όρου, στην αγγλική γλώσσα .(…)
 Με την χρησιμοποίηση των όρων ‘Μακεδόνες’ και ‘Μακεδονία’, για διεθνή χρήση, στην αγγλική μετάφραση δεν θα μπορούσε να δοθεί κάποια  λύση με ονομασία στη γλώσσα και στην ταυτότητα, θεωρεί ο Βερέμης.
Πρόσθεσε, μάλιστα στο «Κανάλ 5», ότι η προσθήκη του όρου «Μακεδονία» μπορεί να επιλύσει το όνομα της χώρας. Είναι απαραίτητο, όμως, να αποφευχθεί η εντύπωση ότι η Μακεδονία είναι μία και μοναδική.
«Μία και μόνον (Μακεδονία) θυμίζει το 1924, την Γ’ Διεθνή, όταν ειπώθηκε ότι  η μία Μακεδονία περιλαμβάνει και τα τρία κομμάτια. Αυτό φοβίζει τους Έλληνες, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου. Είναι ο ελληνικός φόβος. Δεν είναι τρέλα, είναι ο φόβος του παρελθόντος. Βούλγαροι-Μακεδόνες, Έλληνες- Μακεδόνες, Σλαβομακεδόνες ή οτιδήποτε άλλο. Ζητάμε κατανόηση», είπε ο Βερέμης.
Ερώτηση ‘Κανάλ 5’: Ο όρος «Μακεδονία» δεν διαιρεί τη χώρα από την ελληνική περιφέρεια;
«Υπάρχουν φόβοι ότι η πΓΔΜ θα αποτελέσει  τη μοναδική Μακεδονία, όπως ,ήδη, έχει προωθηθεί. Διότι η αλήθεια είναι ότι δεν αποκαλείται η «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά η «Μακεδονία». Αυτό αμέσως δημιουργεί, πώς να το αποκαλέσουμε… ένα ζήτημα ευρύτερο», εξήγησε ο Βερέμης.

--
Τίτλος: «Грција се плаши од минатото- затоа го спори името на Македонија»
Άντληση: Канал 5 Телевизија