Η στρατιωτική συμμετοχή της Βουλγαρίας σε αποστολές εξωτερικού


Βούλγαροι στρατιώτες στην Καμπούλ

Φεβρουάριος 3, 2011.

Ο βουλγαρικός στρατός απέχει πολύ ακόμη από τις βασικές απαιτήσεις  του ΝΑΤΟ, τις οποίες θέτει ως απαραίτητες για τα κράτη μέλη του, σε αποστολές στο εξωτερικό και , μάλλον, δύσκολα θα προσεγγίσει τις προσδοκίες της Συμμαχίας.
Αυτή ήταν η εκτίμηση του υπουργείου Αμύνης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο, το ΝΑΤΟ δεν  απαιτεί ειδική δέσμευση για τις αποστολές, αλλά σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια «της ευχρηστίας» των δυνάμεων της Συμμαχίας,  έχει ως στρατηγική, το 50% του προσωπικού των Χερσαίων Δυνάμεων να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ το 10% του προσωπικού των στρατευμάτων να έχει την ικανότητα  άμεσης εκτέλεσης αποστολών.
Το 2007, ο τότε υπουργός Άμυνας, Βεσελίν Μπιζνάκοφ, υποστήριξε ότι  η Βουλγαρία έχει αναλάβει τη δέσμευση για τη συνεχή συμμετοχή  των χερσαίων δυνάμεων κατά ποσοστό 8%  σε αποστολές του εξωτερικού.


Σήμερα, όμως, η συμμετοχή της Βουλγαρίας στις αποστολές του εξωτερικού είναι περιορισμέ νη και φθάνει σε ποσοστό 4% του συνολικού όγκου των Χερσαίων Δυνάμεων που αντιστοιχεί σε 750 στρατιώτες.
Το 80% από αυτούς συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, 10%  στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και περίπου 10% σε επιχειρήσεις και αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ιράκ, τη Γεωργία, τη Λιβερία και τη Σομαλία.
Η πιο σοβαρή συμμετοχή της Βουλγαρίας είναι αυτή στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός των στρατιωτών που συμμετέχουν στην επιχείρηση βρίσκεται στην 14η θέση στο σύνολο των χωρών και αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% των συνολικών δυνάμεων της ISAF.
Σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον της συμμετοχής αυτής, αφού τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας είναι αντικρουόμενα.

Πόσο κοστίζει η βουλγαρική συμμετοχή σε αποστολές του εξωτερικού

Φέτος, ο προϋπολογισμός για την  συμμετοχή σε αποστολές του εξωτερικού ανέρχεται σε 65 εκατομ. Ευρώ, και αυτός είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών. Συγκριτικά το 2007 το ποσό αυτό βρίσκονταν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανάλυση  του Ιανουαρίου, από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Αγοράς, την περίοδο 2005-2010 οι αποστολές στο εξωτερικό κόστισαν  συνολικά 509 εκατ. λέβα.
Αυτό αντιστοιχεί κάτω από το 10% του συνολικού προϋπολογισμού τα που διατίθεται για την κρατική  άμυνα.
Με τη δαπάνη αυτή οι βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν  την δυνατότητα να ενσωματωθούν στις νατοϊκές δυνάμεις , από τις οποίες  έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία.

Αποστολές από την  Καμπότζη  στο Αφγανιστάν

Από το 1989 μέχρι σήμερα  συμμετείχαν συνολικά 14.000 Βούλγαροι στρατιώτες σε αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Τριάντα τοις εκατό από αυτούς συμμετείχαν και συμμετέχουν στην αποστολή στο Αφγανιστάν, είκοσι τοις εκατό στο Ιράκ, είκοσι τοις εκατό στην Βοσνία , έξι τοις εκατό στο Κοσσυφοπέδιο, δώδεκα τοις εκατό στην Αγκόλα, στην πΓΔΜ, το Τατζικιστάν, την Αιθιοπία  και την Ερυθραία, την  Κροατία, την Σομαλία, την Γεωργία, την Λιβερία και το Τσαντ.
Επίσης σε ποσοστό τέσσερις τοις εκατό είναι η βουλγαρική συμμετοχή σε ναυτιλιακές δραστηριότητες .
Η Βουλγαρία συμμετείχε σε πρώτη ειρηνευτική αποστολή από το 1992, στην Καμπότζη υπό της σημαίας του ΟΗΕ. Η χώρα απέστειλε πάνω από 800 Βούλγαρους και έχασε δέκα στρατιώτες.  Ο μεγάλος εχθρός εκεί ήταν  ο πόλεμος κατά του AIDS που έφερε την κοινωνία πίσω στη ζωώδη κατάσταση.
Οι μεγαλύτερες απώλειες υπήρξαν στο στρατό του Ιράκ, 13 θύματα. Η Βουλγαρία έστειλε ένα τάγμα ως συμμετοχή στις πολυεθνικές κοινές ομάδες εργασίας, μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της 29 Μαίου του 2003 και τα τελευταία στρατεύματα επέστρεψαν στο τέλος του 2008.
Η αποστολή αυτή κόστισε στους φορολογούμενους συνολικά πάνω από 155 εκατ. ευρώ.
Το 2006, για πρώτη φορά εστάλη στο εξωτερικό αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού.  Η φρεγάτα  “Дръзки”  αποτέλεσε μέρος των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο κοντά στην ακτή. Η συνεισφορά αυτή  θα στιγματιστεί από την εξέγερση επί του σκάφους των ανδρών για το ότι δεν είχαν δει τις οικογένειες τους επί πολλούς μήνες και λόγω της μη κατάλληλης προετοιμασίας της αποστολής, για την παραμονή τους, επί μακρό χρόνο.

Άγνωστη η Βουλγαρική συμμετοχή στο Αφγανιστάν

Το πιο σοβαρό κομμάτι της βουλγαρικής συμμετοχής είναι αυτό του Αφγανιστάν, όπου από τους συμμετέχοντες οι  περίπου 600 Βούλγαροι στρατιώτες,   ασκούν κυρίως καθήκοντα φύλαξης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στο Κανταχάρ. Προς το παρόν, είναι ασαφές ποιο είναι το χρονικό όριο της βουλγαρικής συμμετοχής, όπως προκύπτει αυτό από τα αντιφατικά μηνύματα της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας.
Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Άμυνας, Άνγιου Άνγκελοφ, δήλωσε ότι από το 2011, ξεκίνησε  η προετοιμασία ενός επίλεκτου τάγματος, το οποίο το 2012 θα μπορεί να αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Η πρόταση αυτή έγινε από τις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι οι βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορεί να έλθουν σε άμεσες μάχες με τους Ταλιμπάν, γεγονός το οποίο δηλώνει ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος για αυτούς.
Σε αυτήν την  απόφαση ο λαός αντιδρά αρνητικά σε εξαιρετικό βαθμό και δεν γνωρίζουμε αν θα τεθεί στην Εθνική Συνέλευση.
Παρόλα αυτά ο Άνγκελοφ  παραδέχθηκε ότι το 2012 ενδέχεται να μειωθεί  η βουλγαρική συμμετοχή στο Αφγανιστάν.
Πέρα από όλα αυτά, δεν λείπουν και οι παρατυπίες των Βούλγαρων στρατιωτών, στις αποστολές του εξωτερικού.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι το περασμένο έτος πέντε ένστολοι ανακλήθηκαν λόγω πειθαρχικών παραβάσεων και άλλα 11 περιστατικά που καταγράφηκαν σχετίζονται με πειθαρχικά παραπτώματα.
--
Τίτλος: «България е все още много далеч от изискванията на НАТО за участие в миси»
Δημοσίευση: Българско геополитическо дружество, 3.2.2011.