Σκόπια –Δημοσκόπηση: Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι


Φεβρουάριος 6, 2011.

Πρώτο ‘κόμμα’ στην πΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας ‘Ντνέβνικ’ αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι.
Εντούτοις το κυβερνών κόμμα VMRO-DMNE προηγείται του σοσιαλιστικού, SDSM, κατά 9,6 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έγινε στο τέλος Ιανουαρίου 2011.
Η σχέση των δύο κομμάτων είναι 1, 6 προς 1.  Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι το αλβανικό μπλόκ, διπλασίασε τις δυνάμεις του, όπου το κόμμα του Αχμέτι, DUI, καταλαμβάνει  8,4 % της προτίμησης των ερωτηθέντων και ο Τάτσι με το DPA 3,6 τοις εκατό.


Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πΓΔΜ και δεν πιστεύει ότι είναι αξιόπιστη, αν και σε ορισμένα θέματα θεωρεί ότι θα μπορούσε να τα διευθετήσει καλύτερα από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του SDSM.
Ιδιαίτερη επικριτική στάση στους χειρισμούς της κυβέρνησης, κρατά ο αλβανικός πληθυσμός.
Στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού, δείχνει ότι η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι, νοιάζεται μόνον για τον εαυτό του και το κόμμα του, αντί να ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας και δεν τον θεωρεί αξιόπιστο.
Οι πολίτες είναι διχασμένοι ως προς την ικανότητά και τις ευθύνες που έχει, τις οποίες, ευθύνες, οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της χώρας.
Άσχημα, όμως, τα νέα και για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.
Μόνον το 6 τοις εκατό θα ένοιωθε ευτυχισμένο αν σχημάτιζε κυβέρνηση το σοσιαλιστικό κόμμα και το 45 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι αν γινόταν κάτι τέτοιο.

Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση της δημοσκόπησης αυτής:

«Πιστεύεται ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα;»

Το 56% του σλαβικού πληθυσμού απάντησε ‘Όχι’, και ο αλβανικός πληθυσμός απάντησε αρνητικά σε ποσοστό 74%.

Στη δεύτερη ερώτηση:
«Πιστεύεται ότι  η σημερινή κυβέρνηση είναι ειλικρινής και μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη;»

Ο σλαβικός πληθυσμός απάντησε αρνητικά σε ποσοστό 54%, ενώ ο αλβανικός πληθυσμός, επίσης, αρνητικά σε ποσοστό 80%.
 Η δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα „Дневник“ και την πραγματοποίησε η εταιρία «Αξιολόγηση»/„Рејтинг“,  από τις 22 έως τις 27 Ιανουαρίου με τηλεφωνική συνέντευξη, με ένα δείγμα 1217 πολιτών.
--
Τίτλος: «ВМРО-ДПМНЕ и натаму води пред СДСМ»
Δημοσίευση: Дневник, 6.2.2011.