Σερβία: Η Θρησκεία στο Σερβικό Στρατό


Φεβρουάριος 6, 2011.

Το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της εισαγωγής των θρησκευτικών τελετών, στις Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις και στο Αμυντικό Σύστημα της χώρας, θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση, από την κυβέρνηση, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2011.
Η πρόσληψη των ιερωμένων θα γίνει μέσα στο τρέχον έτος.


Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας Ιγκόρ Γιοβίτσιτς στην εφημερίδα ‘Ντανάς’.
Σύμφωνα με τον Σέρβο πολιτικό  θα συναφθούν συμφωνίες με τις εκκλησιαστικές αρχές και τις κοινότητες οι οποίες είναι καταχωρημένες στο Υπουργείο Θρησκευμάτων.
Αυτές είναι:  Η Σερβική Ορθόδοξος Εκκλησία, η Ρωμαιοκαθολική, η Ισλαμική Κοινότητα, η 
Εβραϊκή Κοινότητα, η Προτεσταντική της Σλοβακίας και η Ευαγγελική Χριστιανική Εκκλησία.
Σε ανεπίσημη έρευνα που διενεργήθηκε στις Σερβικές Ένοπλες δυνάμεις, καταγράφηκαν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις  των στρατευσίμων, και σύμφωνα με τα ποσοστά των θρησκευτικών ομάδων θα γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις σε ιερωμένους.
Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις του προαναφερόμενου υφυπουργού, θα γίνουν προσλήψεις 30 Σέρβων Ορθόδοξων εφημέριων, δύο καθολικών ιερέων και ενός Ιμάμη.

«Οι εφημέριοι θα έχουν διακριτικά στο πέτο τους, ως ένδειξη της θρησκευτικής υπηρεσίας που παρέχουν. Οι Ορθόδοξοι εφημέριοι θα έχουν την ένδειξη ενός σταυρού σε σχήμα τριφυλλιού, οι Καθολικοί έναν λατινικό σταυρό, οι Εβραίοι το αστέρι του Δαυίδ, οι Μουσουλμάνοι- ο Ιμάμης- την ημισέληνο και οι της Ευαγγελικής και Προτεσταντικής Εκκλησίας, ένα σταυρό σε σχήμα τριαντάφυλλου», δήλωσε ο Γιοβίτσιτς.
Οι στρατιωτικοί ιερείς δεν θα φέρουν οπλισμό.
-
Danas (novine), 04.02.2011