Σκόπια: Η αντιπολίτευση θέτει όρους για πρόωρες εκλογές



Φεβρουάριος 21, 2011.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, με χθεσινή του δήλωση, προέτρεψε τον ηγέτη της Σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης να επιστρέψει στα έδρανα του κοινοβουλίου, προκειμένου να καθορίσουν  προθεσμία για πρόωρες εκλογές.
Σε απάντηση της πρότασης αυτής το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σήμερα, απαίτησε τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως η παύση του αποκλεισμού από τους λογαριασμούς του καναλιού ‘Α1’, της εφημερίδας BREME, του περιοδικού Spic,  και της αλβανόφωνης εφημερίδας ‘Koha e Re, την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, την απομάκρυνση του Υπουργού Δικαιοσύνης από το προεδρείο του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.


Αιτήματα, δηλαδή, τα οποία έγιναν η αιτία και η αφορμή για την αποχή της αντιπολίτευσης από τα έδρανα του σκοπιανού κοινοβουλίου.
Σύμφωνα, εξάλλου, με εκτιμήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά , τότε οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν  στα μέσα Ιουνίου.
«Αυτός είναι ένας σοβαρός προγραμματισμός με συγκεκριμένες προθεσμίες. Αν έχετε ειλικρινείς προθέσεις  για να αντιμετωπίσετε τη λαϊκή βούληση, οφείλετε να το αποδείξετε», δήλωσε ο Τσερβενκόφσκι και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα τα οποία θέτει η αντιπολίτευση είναι  νόμιμα και λογικά και δεν βλέπει το λόγο να μην γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση.
Τόνισε, μάλιστα, ότι αν, τελικά,  δεν γίνουν αποδεκτά, τότε θα αποδειχθεί ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για εκλογές.

--
Τίτλος: «СДСМ ги условува изборите»
Δημοσίευση: Форум,21.2.2011.