ΥΠΕΞ Αλβανίας: Ουτοπία η ‘Βαλκανική Ένωση’


Φεβρουάριος 24, 2011.

Το θέμα της «Βαλκανικής Ένωσης*» το οποίο δημοσιεύθηκε  στην βρετανική εφημερίδα ‘The Sun’ για τις χώρες των Βαλκανίων που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι παρά μια ουτοπία.
Αυτό υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Έντμοντ Χατζινάστο (φωτό), αν και υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή ως μια μορφή ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, με την προοπτική της απρόσκοπτης ανταλλαγής αγαθών και της αδασμολόγητης  οικονομίας μεταξύ τους.


Σε συνέντευξή στην εφημερίδα  « Ora News», δήλωσε ότι  η οικονομική συνεργασία θα βοηθούσε τις χώρες αυτές να αναπτυχθούν  πιο γρήγορα και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Χατζηνάστο απέρριψε, επίσης,  την ιδέα της ένωσης της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, ισχυριζόμενος ότι  μια τέτοια προοπτική  θα μπορούσε να  πληγώσει το Κοσσυφοπέδιο στη διαδικασία ολοκλήρωσής του και συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παραδέχθηκε, όμως, ότι υπάρχει συντονισμός της κυβέρνησης της Αλβανίας με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, που στοχεύει  στην  αύξηση του αριθμού των χωρών που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως κρατική οντότητα.

--
*Βαλκανική Ένωση: Δημοσιεύθηκε  Εδώ  

Τίτλος: Haxhinasto nuk mbështetë idenë e bashkimit me Kosovën
Δημοσίευση: Bota Sot, 24.2.2011.