Σε αμερικάνικο κλοιό ο Καντάφι


Φεβρουάριος 28, 2011.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επανατοποθετεί τις δυνάμεις του στην περιοχή της Λιβύης, καθώς η Δύση ζυγίζει τις δυνατότητες επέμβασης εναντίον του Καντάφι.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα δρομολογήσει τις δυνάμεις του, ώστε να δύναται ‘να παράσχουν την ανάλογη ευελιξία όταν ληφθούν αποφάσεις’.
Οι ΗΠΑ έχουν, ήδη, σημαντική παρουσία στον περίγυρο της Λιβύης, με διάφορες βάσεις, κυρίως στην νότιο Ιταλία.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Έχουμε σχεδιαστές που εκπονούν διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε, ότι γίνεται μια επανατοποθέτηση των δυνάμεων μας για να έχουμε την ευελιξία όταν  ληφθούν οι αποφάσεις» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβ Λαπάν.


Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για την επιβολή ζώνης ‘μη- πτήσεων’ πάνω από την Λιβύη, για την πρόληψη των αεροσκαφών του συνταγματάρχη Καντάφι κατά των οπαδών της αντιπολίτευσης.
Ο ανταποκριτής,  Andrew North, του BBC, στην Ουάσιγκτον, λέει ότι η ανακοίνωση του Πενταγώνου έχει την πρόθεση να στείλει μήνυμα στον συνταγματάρχη Καντάφι.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές, αν θα υπάρξει επαρκής υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια ζώη ‘Μη-πτήσης’, αλλά η Ουάσιγκτον και αρκετοί από τους βασικούς της συμμάχους, λένε ότι συζητάνε τώρα την εκδοχή αυτήν.
Οι αμερικανοί διοικητές θα μπορούσαν να στρέψουν  το αεροπλανοφόρο USS Enterprise, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται  στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και αμφίβιο σκάφος το USS Kaersarge,  τα  οποία συνολικά φιλοξενούν  2.000 πεζοναύτες, και έναν στόλο ελικοπτέρων.
Επιπλέον οι ΗΠΑ διατηρούν ένα μεγάλο  εναέριο ναυτικό σταθμό στην Sigonella της Σικελίας, που βρίσκεται λιγότερο από μια ώρα από τις ακτές της Λιβύης.
Η Κλίντον δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έχουν αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με τη Λιβύη.
Αν και προς το παρόν δεν συζητείται  η στρατιωτική επιλογή, η Κλίντον ανέφερε ότι όσο ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στην εξουσία, οι ΗΠΑ θα εξετάσουν μια σειρά επιλογών κατά της ηγεσίας της Λιβύης.
--
Τίτλος: «Libya unrest: US repositioning forces in region»
Δημοσίευση: BBC, US and Canada, 28.2.2011, 20:43GMT