Αλβανικό Κόμμα Σκοπίων: Ζητάμε τώρα ‘καντονοποίηση’ της πΓΔΜ


Φεβρουάριος 5, 2011.

Σκόπια.

Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DPA, Μεντούχ Τάτσι, δήλωσε σήμερα ότι η ‘καντονοποίηση’ της χώρας αποτελεί μέρος του προγράμματος του κόμματός του και δεν συναινεί στην πρόταση του προέδρου Ιβάνοφ για κοινή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, ώστε, να αντιμετωπιστεί  η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα.
Ο Τάτσι δήλωσε μάλιστα ότι ο όρος ‘καντονοποίηση’ είναι ο πιο κατανοητός ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρανοήσεις των διεθνών συμμάχων.


«Μέσα στη λογική αυτή μποϊκοτάρουμε τη σύνοδο των πολιτικών ηγετών υπό  του προέδρου Ιβάνοφ».
Αντίθετα, το έτερο αλβανικό κόμμα, η ‘Νέα Δημοκρατία’ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος του DPA, στις δηλώσεις του, σήμερα, επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για πρόωρες εκλογές.
Ο Τάτσι συναντήθηκε, σήμερα, με τον πρόεδρο του «Αλβανικού Κόμματος» Βαλόν Μπέλα, ώστε να δημιουργήσει ένα ενιαίο αλβανικό αντιπολιτευτικό  μέτωπο.
«Είναι συνετό να μην δημιουργούμε παρεξηγήσεις  και παρανοήσεις στους δυτικούς συμμάχους μας με την τοποθέτησή μας υπέρ της δημιουργίας καντονίων στη χώρα. Αλλά η πλατφόρμα την οποία έχει το κόμμα DPA συμπεριλαμβάνει εξ’ αρχής το διαχωρισμό του κράτους σε καντόνια, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε νομικές και εδαφικές έννοιες του ζητήματος αυτού», δήλωσε ο Μεντούχ Τάτσι.
«Ο Ιβάνοφ δεν έχει καμία εντολή από τους Αλβανούς. Δεν την αναγνωρίζω εγώ, προσωπικά. Δεύτερον, ο Ιβάνοφ είναι μόνον μια πτυχή της πολιτικής εξουσίας. Η πραγματική πολιτική εξουσία σε αυτήν την χώρα είναι το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι και οι πολιτικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στη χώρα αυτή είναι της σημερινής κυβέρνησης. Είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε μία συνεδρίαση των ηγετών των τεσσάρων κύριων πολιτικών δυνάμεων, αφού πρώτα καθοριστεί το αντικείμενο της συζήτησης αυτής», δήλωσε ο Τάτσι.

--
Τίτλος: «Тачи нема да присуствува на средбата кај Иванов, ДПА се залага за кантонизација»
Δημοσίευση: Alsat-M, 5.2.2011, 18:56