‘Απόρρητο’ έγγραφο ΗΠΑ για Βουλγαρικό Στρατό

Φεβρουάριος 2, 2011.

Απόρρητο έγγραφο που συντάχθηκε από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σόφια, στις 29 Οκτωβρίου 2007, και το οποίο διακοινώθηκε από την ιστοσελίδα ‘Wikileaks’ αποκαλύπτει την πρόθεση των ΗΠΑ να ασκήσουν επιρροή προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο Βουλγαρικός Στρατός.

Το έγγραφο αυτό αναδημοσίευσε, περιληπτικά, η λονδρέζικη εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία αναφέρει:

«Στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επανεξετάσει το ‘Σχέδιο 2015’ -που αναφέρεται στο βουλγαρικό οδικό χάρτη του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού- δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στις ΗΠΑ να επηρεάσουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Βουλγαρίας . Σημαντικός στόχος μας είναι η αύξηση της πολεμικής ικανότητας του βουλγαρικού στρατού σε συνδυασμό με τη συνεργασία του με τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε εξωτερικές αποστολές καθώς και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Με το δεδομένο των περιορισμένων πόρων της Βουλγαρίας, πρέπει να υποστηρίξουμε την προοπτική μεγαλύτερων επενδύσεων στο βουλγαρικό στρατό, με την αγορά επιπλέον τεθωρακισμένων οχημάτων, αλεξίσφαιρων γιλέκων, εξοπλισμό κατάρτισης και επικοινωνίας, καθώς τα προαναφερόμενα θα προσδώσουν τη μέγιστη δυνατότητα στην στρατιωτική ανάπτυξη, από ό, τι αν προβλέπονταν ο εξοπλισμός σε νέα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Πιστεύουμε ότι στη Βουλγαρία δεν πρέπει να παράσχουμε νέα εναέρια ή θαλάσσια συστήματα, τα οποία είναι αρκετά πολύπλοκα και δεν θα επιτρέψουν τις βουλγαρικές δυνάμεις να μάθουν γρήγορα τη χρήση τους, αλλά συστήματα παλαιότερης χρονολογίας ώστε να μάθουν πιο σύντομα τις νέες τεχνικές και να γίνει γρηγορότερη η χρήση τους από τους, από κοινού λειτουργούντες, εταίρους μας.
Χαιρετίζουμε τις επισκέψεις αξιωματούχων από το ΝΑΤΟ και της αμερικανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ, αλλά και τη Αμερικανική Ευρωπαϊκή Διοίκηση στη Βουλγαρία, καθώς οι επισκέψεις αυτές, ενισχύουν το μήνυμά μας για την από κοινού λειτουργία και προώθηση της ανάπτυξης της στρατιωτικής ικανότητας της Βουλγαρίας.


---
Τίτλος: «„Уикилийкс” разкри стратегия на Вашингтон за моделиране на военната модернизация в България»

Δημοσίευση: Агенция "Фокус", 2.2.2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος