"Οι Έλληνες αρχίζουν να αποδέχονται την ιδέα ενός συμβιβασμού"


Φεβρουάριος 2, 2011.

Миркица Поповиќ- εφημ. Утрински весни

Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Κερίδη, οποιαδήποτε επέκταση των διαπραγματεύσεων, εκτός από το όνομα των Σκοπίων, θα οδηγούσε σε αποτυχία.


Αθήνα.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός από τα παρατημένα σκουπίδια έξω από τα κτίρια και του προβλήματος του ονόματος, καθώς, επίσης, η Ιστορία δεν πρέπει να επηρεάζει τις πολιτικές σχέσεις, τις οικονομικές ανταλλαγές και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας»

Ο Δημήτρης Κερίδης, καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, υποστηρίζει την παραπάνω άποψη και ισχυρίζεται ότι το ζήτημα του ονόματος είναι ένα καυτό θέμα για την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, λέει, το ελληνικό κράτος έχει, ήδη, αρχίσει να αποδέχεται την ιδέα μια συμβιβαστικής λύσης με σύνθετη ονομασία.

Ο Κερίδης περιμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει σύντομα επίλυση της διαφοράς.

Ένα θετικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών είναι η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αν και, οι διαπραγματεύσεις έχουν επιστρέψει σε μια παθητική φάση λόγω της παρασκηνιακής εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση αυτή, από την αρχή που ανέλαβε την εξουσία, μπλέχθηκε με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας και αποφάσισε να εστιάσει το σύνολο της προσπάθειάς της προς την κατεύθυνση αυτή. Το ενδιαφέρον της για την εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, επιδιώκοντας, έτσι, την ήπια διαχείριση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, με τη λογική να μην εξελιχθούν αυτά, σε ζητήματα πολιτικών συγκρούσεων» δήλωσε ο Κερίδης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, δεν πρέπει να προσδοκούμε σε μεγάλες αλλαγές, αφ’ ενός μεν, γιατί στη σύνθεση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προΐσταται ο Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος είναι ένας πολύ προσεκτικός υπουργός που εξακολουθεί να διαβουλεύεται με τον πρωθυπουργό και αφ’ ετέρου δεν δείχνει προθυμία για ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων με το άνοιγμα ορισμένων σημαντικών θεμάτων.

Για τον καθηγητή, σημαντικό (ζωτικό) ρόλο στην αποδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης στην Βόρειο Ελλάδα, θα παίξει ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Κερίδης επισημαίνει ότι ο Μπουτάρης αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή στην Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας μια εναλλακτική προσέγγιση καθώς ‘ακούει’ τη γνώμη της άλλης πλευράς, μια ασυνήθιστη πρακτική για την περιοχή αυτή.

«Αυτός ο τύπος (σ.σ. ο Μπουτάρης) είναι ένα από τα πιο φιλελεύθερα στοιχεία των Βαλκανίων, ίσως, πιο φιλελεύθερος από τον Παπανδρέου», σχολίασε ο Κερίδης προσθέτοντας ότι η πολιτική του Μπουτάρη θα βοηθήσει στην αποφυγή διαμαρτυριών και επαναστατικών αντιδράσεων όταν φθάσουμε στο σημείο να ανακοινωθεί το νέο όνομα των Σκοπίων.

Τονίζει ακόμη ότι ο ερχομός του Μπουτάρη στην δημαρχιακή αρχή αποτελεί ένα σημάδι για κάτι πιο ουσιαστικό, ότι, δηλαδή, ο λαός αρχίζει να βλέπει μια ρεαλιστική εξέλιξη των πραγμάτων.

«Ο λαός είναι ώριμος ώστε να προχωρήσει το ζήτημα. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον ο μητροπολίτης Άνθιμος και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης (που εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα και οδηγεί δυναμικά τη εθνικιστική πολιτική). Η Θεσσαλονίκη είναι ο Μπουτάρης», είπε ο Έλληνας καθηγητής.

Ο λαός, σύμφωνα με τον Κερίδη, είναι, ήδη, αρκετά έτοιμος, ώστε, να αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση με σύνθετη ονομασία και δεν θα ήταν ασυνήθιστο αν αρχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο «Σλαβομακεδόνες» και «Slavomakedonski».

Ωστόσο, η κύρια εργασία (των διαπραγματεύσεων) για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελούσε το πεδίο της εφαρμογής, της χρήσης του ονόματος.

«Αυτό ο Παπανδρέου δεν μπορεί να το αφήσει να πλανάται. Το όνομα πρέπει να είναι για γενική χρήση. Στην άποψη αυτή είμαστε κολλημένοι. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στο όνομα, χωρίς να χρειάζεται να προστεθούν και άλλα θέματα, τα οποία θα περιέπλεκαν και θα δυσκόλευαν τη διαδικασία. Ώστε, να βρούμε μια λύση, μια συμβιβαστική λύση, και τελικά να κλείσει αυτό το ζήτημα για να μπορεί η πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Θα πρέπει να φύγουν αυτά τα ζητήματα ώστε να μην δημιουργήσουν νέα προβλήματα», σημειώνει ο Έλληνας καθηγητής σχολιάζοντας πως ό, τι περαιτέρω τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα φέρει την διαδικασία της λύσης σε αδιέξοδο.

Ο Κερίδης υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε ηγέτες οι οποίοι κατανοούν τις απαιτήσεις του καιρού αυτού για το ζήτημα της ονομασίας και πως πρέπει να δοθεί μια λύση στην διαφορά των δύο χωρών.

«Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε θέματα ιστορίας; Άλλωστε, η Ελλάδα συμφωνεί με την Τουρκία σε όλες τις ιστορικές περιόδους; Αλλά, άλλο είναι η ιστορία, άλλο είναι η πολιτική, άλλο η οικονομια, η συναλλαγή και η συνεργασία. Θα ήταν καλό, αλλά, δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα…» είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι λογική, διότι επιδιώκει να κλείσει μια τρύπα στα Βαλκάνια, ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα η πολιτική του Γκρούεφσκι δεν φαίνεται να βοηθά στις διαπραγματεύσεις, απλά διευκολύνει τις ελληνικές θέσεις, ενώ συγχρόνως στρεβλώνει την εικόνα της πΓΔΜ στην διεθνή κοινή γνώμη.

Από την άλλη πλευρά, παρότι ο Παπανδρέου είναι ανοικτός σε μια λύση, ωστόσο, είναι ελάχιστη η προοπτική να πάει σε σημαντική αλλαγή στην ονομασία, διότι θα τον κατηγορήσει η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τα ακροδεξιά κόμματα.

«Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν καθιστά εύκολα τα πράγματα. Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος ο Σαμαράς δεν αναφέρεται στο θέμα της ονομασίας, ωστόσο, αν επιβληθεί της κατάστασης, (σ.σ. έρθει στη εξουσία) θα αρχίσουμε να λέμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ας μην λησμονούμε ότι η πολιτική σταδιοδρομία του είναι χτισμένη γύρω από το ζήτημα της ονομασίας» προσθέτει ο Κερίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αναφορά του Σαμαρά στο Κοινοβούλιο σχετικά με το βέτο της Ελλάδας στην ένταξη της πΓΔΜ στο Βουκουρέστι, έχει πιθανότατα δύο στόχους, ο ένας να βλάψει τον Παπανδρέου και ο άλλος να δείξει ότι το κόμμα του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει τοποθετηθεί, ακόμη, στη διαφορά του ονόματος.

Απομένει να δούμε κατά πόσον αποδέχεται ή όχι την σύνθετη ονομασία και αν θα παραμείνει στην ίδια γραμμή με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Καραμανλή ή έχει αντίθετη άποψη για τη λεγόμενη κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει εκείνοι.

Η δήλωση του Σαμαρά (σ.σ. περί βέτο) έχει προκαλέσει εντάσεις στην πΓΔΜ, η οποία θεωρεί ότι αποτελεί ένα νέο αποδεικτικό στοιχείο για το δικαστήριο της Χάγης υπέρ της σκοπιανής πλευράς.

Ο Κερίδης ωστόσο θεωρεί ότι η Χάγη δεν μπορεί να βοηθήσει την πΓΔΜ, κυρίως στο δρόμο της προς την ΕΕ.

Ο Έλληνας καθηγητής υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, επάνω σε οικονομική, πανεπιστημιακή και οποιαδήποτε άλλη βάση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Οι πολιτικοί , όπως ο Γκρούεφσκι ή ο Ψωμιάδης με τις εθνικιστικές πολιτικές τους το μόνο που κάνουν είναι να εντυπωσιάζουν τους οπαδούς τους, κατέληξε ο καθηγητής Δημήτρης Κερίδης.

--

Τίτλος : «Грците почнуваат да прифаќаат компромис»

Δημοσίευση: Утрински весни, 1.2.2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος