Αλβανία: Διαμαρτυρίες κατά απογραφής με εθνικότητα και θρήσκευμα



Φεβρουάριος 17, 2011.
 Ειρηνική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα, μπροστά από το Ανώτατο Συμβούλιο της Δικαιοσύνης,  με κεντρικό σύνθημα κατά της Απογραφής του Πληθυσμού που θα γίνει με βάση την εθνική και την θρησκευτική ταυτότητα του  αλβανικού λαού και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές  Απριλίου 2011.
Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης ‘μαύρο και κόκκινο’ (σ.σ. αλβανική σημαία) και την υποστήριξη αλβανικών οργανώσεων από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της κοιλάδας του Πρέσεβο καθώς και μελών της κοινότητας των Αλβανοτσάμηδων.΄


«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απογραφή  που γίνεται με κριτήρια εθνικά και θρησκευτικά δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα αλλά αυτή υποστηρίζεται από αντεθνικά κυκλώματα τα οποία επί 20 χρόνια έχουν στόχο την τεχνική αύξηση των άλλων εθνοτήτων στην Αλβανία. Αυτή η απογραφή βρίσκεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας και μόνον ο λόγος αυτός είναι αρκετός για να αμφισβητηθεί η  εγκυρότητά της» αναφέρει  η ανακοίνωση της οργάνωσης ‘Οπαδών του  μαυροκόκκινου’ /  Tifozëve Kuq e Zi’.
Σημειώνεται, ότι πριν την διαμαρτυρία έγινε συνάντηση, των εκπροσώπων των Οργανώσεων, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, Dato Spahiu,  ο οποίος φέρεται ο κύριος αντιτιθέμενος της απογραφής,  με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια.
Η συνάντηση  των οργανώσεων με τον Spahiu,  προσέδωσε  το νόημα της συμπαράστασης των διαδηλωτών προς τις απόψεις του ανωτάτου δικαστικού.
Ζήτησαν, μάλιστα, να εξευρεθούν νομικές μεθοδεύσεις,  ώστε, να εμποδίσουν την διενέργεια της απογραφής με τη λογική των εθνικών κριτηρίων γιατί είναι επιζήμια για την υπόσταση της χώρας.

--
Τίτλος Άρθρου: «Protestë kundër regjistrimit të popullsisë»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 17.2.2011.