Κοζάνη: Επιτέθηκαν σε Σκοπιανούς μουσικούς


Φεβρουάριος, 13, 2011.
Οκτώ μέλη του μουσικού συγκροτήματος ‘Νέα Ταλέντα»/ "Млади таленти"  της πόλης Στιπ,  δέχτηκαν επίθεση χθες το απόγευμα από μια ομάδα πολιτών μαζί με αστυνομικούς σε χωριό της Κοζάνης, στην Ελλάδα, όπου υποτίθετο ότι  θα γίνονταν παραδοσιακή συγκέντρωση.
Οι μουσικοί έφθασαν στο χωριό 


περίπου στις 2:30 μετά το μεσημέρι. Το φορτηγό που τους μετέφερε περικυκλώθηκε από δύο μηχανές και δύο οχήματα που φορούσαν στολές και μάσκες καθώς και ένας άνδρας με πολιτικά.
Κατέβασαν βίαια του μουσικούς από το φορτηγάκι τύπου ‘Βαν’  με την απειλή των όπλων και άρχισαν να τους ψάχνουν προσβάλλοντάς τους, ένας μάλιστα, επιτέθηκε και άρχισε να τους χτυπά με γροθιές και κλωτσιές στο σώμα τους.
«Ξεκίνησαν πρώτα να μας ψάχνουν, όχι όπως θα έπρεπε, αλλά με χτυπήματα. Μας έβαλαν το όπλο στο κεφάλι  και μας είπαν να σταθούμε πάνω στη μηχανή, λες και ήμασταν τρομοκράτες» θα πει ένας από το συγκρότημα «Νέα ταλέντα» της πόλης Σπίτ.
Μετά τη σωματική επίθεση, οι δράστες συνέχισαν να μας βρίζουν αφού παρατήρησαν ότι το ‘Βαν’ μας  είχε το σήμα «ΜΚ».
«Είπανε πως το σήμα αυτό δεν έλεγε «Μακεδονία» αλλά ‘Μαλακία» και ότι αυτή ήταν η κανονική ονομασία της χώρας».
Όπως ισχυρίζονται οι μουσικοί το συμβάν αυτό κράτησε μισή ώρα και μετά τους ανάγκασαν να φύγουν. Την περιπέτειά τους την εξιστόρησαν  στους συνοριοφύλακες σύνορα της "Medzitlija.  Αύριο θα κοινοποιηθεί διαμαρτυρία στις ελληνικές αρχές.
Δημοσίευση:  Sitel.
Τι γράφει για το συμβάν  το βουλγαρικό πρακτορείο
Το βουλγαρικό  πρακτορείο ‘Φόκους’ αναφέρεται στο συμβάν επικαλούμενο ανακοίνωση του Σκοπιανού Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αναφέρει ότι όταν οι Σκοπιανοί μουσικοί  έφθασαν στις 17:30, στον συνοριακό σταθμό «Medzitlija"/ μεθοριακός σταθμός Νίκη, κατήγγειλαν την κακομεταχείρισή τους στους τελωνειακούς και ισχυρίστηκαν ότι  πήγαν στο συγκεκριμένο χωριό της Κοζάνης να παίξουν μουσική λόγω της λαϊκής συγκέντρωσης  που θα υπήρχε εκεί (σ.σ. δεν αναφέρει τι και πως). Τους επιτέθηκαν τότε αστυνομικοί με έναν πολίτη. Οι επιτιθέμενοι  φώναζαν «Η Μακεδονία είναι ελληνική».
Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.
 Агенция "Фокус"