“Μάχη για την Μακεδονία” μέσα από την τουρκική ιστοριογραφία


Φεβρουάριος 22, 2011.
O εκδοτικός οίκος «Μπάτα Πρες» εξέδωσε το βιβλίο του Ισμέτ Κοχάν  «Μάχη για την Μακεδονία»/ „Битка за Македонија“- μέσα από την τουρκική ιστοριογραφία των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13. Ο συγγραφέας στο έργο αυτό προβαίνει σε ειδικές αναφορές για την Μακεδονία της εποχής αυτής.
«Το βιβλίο προσφέρει μια διαφορετική από τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες. Η ιστορική άποψη του Τούρκου συγγραφέα  τεκμηριώνεται μέσα από την τουρκική ιστοριογραφία και το πλούσιο αρχειακό υλικό της ‘χαμένης πλευράς’. Το βιβλίο προσφέρει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και αναλύσεις που διαφέρουν σημαντικά από τις επίσημες ‘νίκες’ της βαλκανικής ιστοριογραφίας.


 «Περιέχονται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή και το ρόλο των εθελοντών από την περιοχή της Μακεδονίας, στους Βαλκανικούς πολέμους», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Γκεόργκιεφ Βάνσο, που προλογίζει το έργο στην σκοπιανή έκδοσή του.
Η ιστοριογραφία όπως παρουσιάζεται από τον Κοχάν την κάνει μοναδική- για την σκοπιανή πλευρά -αφού τονίζει την συμβολή των κατοίκων της περιοχής στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Ο κριτικός Δρ Ντάλιμπορ Γιοβανόβσκι σημειώνει ότι ο Ισμέτ Κοχάν μέσα από την εύκολη και σαφή γλώσσα του μεταφέρει τις απόψεις και τις γνώμες των Τούρκων ιστορικών των Βαλκανικών Πολέμων.
«Το βιβλίο αυτό  αποκαλύπτει πτυχές οι οποίες ήταν άγνωστες στους δικούς μας ιστορικούς και μελετητές αυτής της ιστορικής περιόδου», τονίζει ο Γιοβανόφσκι.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα στην Στρατιωτική Λέσχη των Σκοπίων.
--
Τίτλος: «„Битка за Македонија“ - Балканските војни од аспект на турската историографија»
Δημοσίευση: ИНПРЕС, 22.2.2011.
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος