Σκοπιανή TV: « ‘Ευρωπαϊκή’ απογραφή στη Βουλγαρία με μεθόδους εκφοβισμού»

Φεβρουάριος 1, 2011.



«Οι πιέσεις και ο εκφοβισμός δεν θα αλλάξει τα μυαλά των Σκοπιανών της Βουλγαρίας που συμμετέχουν μαζικά στην απογραφή που ξεκίνησε σήμερα», αναφέρει η σκοπιανή ‘Sitel’ σε ρεπορτάζ της για την απογραφή πληθυσμού που διενεργείται στη Βουλγαρία.

«Υπό της πίεσης των Βρυξελλών», αναφέρει η πιο πάνω πηγή, «η Βουλγαρία για πρώτη φορά εισάγει κατάσταση απογραφής με εθνικές κατηγορίες, αλλά σε αυτήν αναφέρονται μόνον οι Τούρκοι και οι Ρομά».

Ο σκοπιανή οργάνωση της Βουλγαρίας ‘ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν’ έχει κυκλοφορήσει 25.000 ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία παροτρύνει αυτούς που καθορίζουν τον εαυτό τους ως Σκοπιανούς, να εκφραστούν ελεύθερα στην απογραφή.

«Εμείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε την απογραφή του πληθυσμού η οποία γίνεται τώρα, διότι υπάρχει η υποψία ότι τα στοιχεία τα οποία θα παρουσιαστούν δεν είναι τα πραγματικά. Δεν παρουσιάστηκε, ωστόσο, κανένα συμβάν εκτός από το κόμμα του Καρακατσάνοφ, που αντιδρά ότι θα καταφύγει στα ποινικά δικαστήρια για τις καταστάσεις απογραφής, τις οποίες χαρακτηρίζει ως ‘αντικρατικές’», είπε ο Στόϊκο Στόϊκοφ (φωτό), πρόεδρος του ‘ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν’.

Πριν από την έναρξη της απογραφής ορισμένοι Σκοπιανοί είχαν απολυθεί από τη δουλειά τους ως πίεση προς αυτούς, όπως και η χθεσινή σύλληψη του ιδιοκτήτη του περιοδικού εντύπου της «Μακεδονικής Φωνής» στο Μπλαγκόεβγκραντ.

Η παράνοια των αρχών της Σόφιας είναι ότι με την απογραφή μπορεί να προέλθουν ολέθρια αποτελέσματα για την βουλγαρική εθνότητα, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές πολλοί κάτοικοι δεν έχουν ως μητρική τους γλώσσα τη βουλγαρική.

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Ιβανόφ πρότεινε μια στρατηγική για την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης του πληθυσμού.

Η απογραφή θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά κατά τις πρώτες 10 ημέρες η απογραφή θα γίνεται μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του 2001, στη Βουλγαρία ζούσαν περί τους 5.100 Σκοπιανούς, αλλά η οργάνωση ‘ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν’ ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

--

Τίτλος: «Бугарија: “Европски” попис со методи на заплашување»

Δημοσίευση: Sitel, 1.2. 2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος