Μπόικο Μπορίσοφ: Η κατάσταση στη Λιβύη είναι όπως της Βουλγαρίας το 1989


Μάρτιος 11, 2011.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύγκρινε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη, με τα γεγονότα της Βουλγαρίας κατά το 1989-90.
«Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Λιβύη είναι εντυπωσιακά παρόμοια με τα γεγονότα της Βουλγαρίας κατά το 1989-90, όταν κατελήφθη η εξουσία στην Βουλγαρία, από ανθρώπους του Πολιτικού Γραφείου, του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και από  Στρατιωτικούς. Στη Λιβύη παρουσιάζεται ακριβώς  η ίδια κατάσταση» δήλωσε ο Μπορίσοφ στη διάρκεια της συμμετοχής του, την Παρασκευή, στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι είναι σαφές ότι το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο.
Επεσήμανε ακόμη ότι από το καθεστώς της Λιβύης έχουν βασανιστεί επί 8 χρόνια, Βουλγάρες νοσοκόμες, και όλη αυτή η υπόθεση κόστισε στην Βουλγαρία περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια.
«Αργά ή γρήγορα θα απαιτήσουμε αποζημίωση για τους Βούλγαρους γιατρούς», είπε ο Μπορίσοφ, εννοώντας  τις νοσηλεύτριες που κρατούνταν επί  χρόνια στην Λιβύη και κατηγορούνταν από καθεστώς του Καντάφι για συμμετοχή σε συνωμοσία.
Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε από αντικυβερνητικές δυνάμεις στην Βεγγάζη και έχει ήδη αναγνωριστεί, ως νόμιμη κυβέρνηση από την Γαλλία. Επικεφαλής της είναι ο Μουσταφά Αμπντέλ Γιαλίλ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στο καθεστώς Καντάφι και πέρασε, τώρα, στην πλευρά των ανταρτών.
Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμη, ότι και η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπενθύμισε τι έγινε  με τις βουλγάρες νοσηλεύτριες.
Ο Μπορίσοφ σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν μια ζωηρή συζήτηση για το αν έπρεπε να εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Τζαμαχιρία.
Τελικά, επικράτησε η άποψη ότι η ΕΕ έχει τώρα να φροντίσει κυρίως για την υγεία, τις επενδύσεις και την ευημερία και όσο αφορά το στρατιωτικό σκέλος θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε συνεννόηση με τον αραβικό σύνδεσμο και τον Λιβυκό λαό.

--
Τίτλος: «Бойко Борисов: Ситуацията в Либия е като в България през 1989 г.»
Δημοσίευση: Mediapool, 11.3.2011.