Βουλγαρία: «Είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά μόνον δέχεται εντολές από τις ΗΠΑ»


Μάρτιος 2, 2011.

«Για επτά συνεχή χρόνια η Βουλγαρία έχει αποτύχει να δημιουργήσει έναν «κύκλο φίλων»  στην Συμμαχία, αντίθετα, έγινε εντολοδόχος της Αμερικής»
Το αμερικάνικο οπλικό σύστημα «Stinger»  


Στις 29 Μαρτίου 2004, η Βουλγαρία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, μία, δηλαδή, από τις 28 χώρες –μέλη της Συμμαχίας.
Επί επτά χρόνια η βουλγαρική διπλωματία απέτυχε να προωθήσει οποιαδήποτε πολιτική στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ.
Απέτυχε να δημιουργήσει ο στρατός μας, έναν ‘κύκλο φίλων’ μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Η πολιτική μας περιορίζεται στις εντολές που δέχεται από τις ΗΠΑ. Οι Βούλγαροι στρατιωτικοί και πολιτικοί χαιρετίζουν, στωικά, κάθε εντολή που προέρχεται από τους Αμερικανούς.
Ένα μεγάλο σκάνδαλο πέρασε σιωπηλά αυτές τις ημέρες, όταν έγινε γνωστό, δηλαδή, ότι το αμερικανικό State Department προτρέπει την Βουλγαρία να καταστρέψει επειγόντως τους 500 φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους "Стрела 2М".
Και αυτό είναι έξω από κάθε διακανονισμό,  μεταξύ της Βουλγαρίας και του ΝΑΤΟ. Η ηγεσία της Συμμαχίας δεν γνωρίζει καν αυτές τις δραστηριότητες.


Την περασμένη άνοιξη ο υπουργός Άμυνας,  Άνγιου Ανγκέλοφ,  είχε συνάψει μια ανταποδοτική συμφωνία με τους Αμερικανούς για παροχές προς τον βουλγαρικό στρατό,  με τις αποστολές μας στο Αφγανιστάν. Ο προκάτοχός του και σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Νικολάϊ Μλαντένοφ, είχε δηλώσει ότι η Βουλγαρία δαπανά για τον σκοπό αυτόν 80.000 λέβα.
Ο Ανγκέλοφ έλαβε την υπόσχεση βοήθειας από τις ΗΠΑ για την εκκαθάριση των εκρηκτικών στην μονάδα Τσελοπετσένε / Челопечене . Σύμφωνα, μάλιστα με τον αμερικανό Πρέσβη για το σκοπό αυτόν  θα απαιτούνταν 400 χιλιάδες έως ένα εκατ. δολάρια.
Μέσα στη ρύθμιση αυτή εμπεριέχεται και η καταστροφή των 500 "Стрела 2М", των οποίων το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια. Οι υπολογισμοί, απλά, δείχνουν ότι η σύμβαση αυτή έχει μόνον έναν ‘νικητή’.
Ο υπουργός Άμυνας επιχείρησε να καλύψει το σκάνδαλο αυτό με την εξήγηση ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να πωλήσουμε αυτό το όπλο, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο και θα μπορούσε να πέσει στα χέρια τρίτης χώρας» , αφού, μάλιστα, το οπλικό αυτό σύστημα δεν χρησιμοποιείται από τους στρατιώτες μας στις αποστολές.
Ο τύπος αυτός του όπλου  θεωρείται  ως σημαντικό εργαλείο για την κάλυψη της ασφάλειας των αγωνιστών.
Με την τοποθέτησή του στον ώμο ενός στρατιώτη το "Стрела 2М" μπορεί να καταρρίψει   ένα ελικόπτερο ή αεροπλάνο που πετά σε υψόμετρο 4 χιλιομέτρων.

Που έχει χρησιμοποιηθεί και πως

Το ρωσικό σύστημα "Стрела 2М"  που έχει ο βουλγαρικός στρατός


Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου χρησιμοποιήθηκαν από τους ιρακινούς στρατιώτες τα "Стрела 2М" κατά των αμερικανικών αεροπλάνων Ac-130.
Ένα συγκεκριμένο αεροπλάνο κατερρίφθη και τα 14 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
Το 2005 ο Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ, κατέρριψε ένα ελικόπτερο MI-8 σκοτώνοντας  τους 11 επιβαίνοντες και το πλήρωμα. Το επόμενο έτος καταρρίφθηκε ένα αμερικανικό AH-64 Apache.  Στην Τουρκία, εξάλλου, οι μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, χρησιμοποίησαν το όπλο αυτό καταρρίπτοντας ένα ελικόπτερο μεταφοράς «Cougar» λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη ενός AH-1 Cobra.
Ο αμερικανικός στρατός, ωστόσο, έχει τον ίδιο τύπο οπλικού συστήματος.
Είναι οι ρουκέτες  «Stinger», που είναι συμπαγείς και εύκολες στη μεταφορά. Θεωρητικά απαιτείται η χρήση του, από δύο άτομα, αλλά δίνεται η δυνατότητα και η στόχευση από έναν στρατιώτη. Η ρουκέτα έχει εμβέλεια 4.800 μέτρων και μπορεί να καταρρίψει αεροπλάνο σε υψόμετρο από 180 έως 3.800 μέτρα. Οι αμερικανοί χρησιμοποιούν, πλέον, την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του όπλου αυτού, με ψηφιακό σύστημα καθοδήγησης, που έχει τη δυνατότητα δύο ειδών ακτινοβολίας- υπέρυθρης και υπεριώδους.
Η πρώτη χρήση των πυραύλων ‘ Stinger, σε πραγματική μάχη, έγινε στη διάρκεια του Πολέμου των Νησιών Φόκλαντ, όταν οι Βρετανοί στρατιώτες κατέρριψαν τα παράνομα εξοπλισμένα με πυραύλους, αεροσκάφη της Αργεντινής.
Η CIA είχε παραδώσει,  τέτοια  οπλικά συστήματα, περίπου 1000 τον αριθμό,  στους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν, ως εργαλείο κατά των σοβιετικών αεροπορικών επιδρομών.
Μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων,αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέλαβε τα εναπομείναντα πυραυλικά συστήματα του είδους αυτού, εντούτοις μέρος αυτών παραμένει στη χώρα.
Επιπρόσθετα, στην περιοχή της  Αγκόλα οι αντικυβερνητικοί  είχαν λάβει στα τέλη της δεκαετία του ’80 παρόμοιο οπλισμό. Το 1999, εξάλλου,  βλήματα ‘Stinger’ είχαν χρησιμοποιηθεί  στο Πακιστάν καταρρίπτοντας ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

‘Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά’

Τα γεγονότα τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω, έρχονται να αποδείξουν ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την αποκλειστικότητα των όπλων του.
Για να μην αναφέρουμε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν την πολυτέλεια να καταστρέφουν  τα όπλα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες των ΗΠΑ. Και οτιδήποτε πράττουν,  το κάνουν κρυφά.
Το βουλγαρικό Υπουργεί ο Άμυνας συνεχίζει να κρύβει από τους φορολογούμενους, ότι συμβαίνει στο στρατό της Βουλγαρίας.
Παραμένει ασαφές πόσες και ποιες συμφωνίες  και συμβάσεις έχει υπογράψει η χώρα με τους εταίρους και τον αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τα ‘ευρήματα’ που διέρρευσαν από την ιστοσελίδα «Wikileaks” η ΗΠΑ έχει την πρόθεση να επηρεάσει την ανάπτυξη του βουλγαρικού στρατού. Ο αμερικανός Πρέσβης στη Σόφια, συνέστησε στην Βουλγαρία να άρει τα στοιχεία του αμυντικού συστήματος της, τα οποία είναι αναποτελεσματικά ή ασυμβίβαστα με τις απαιτήσεις συμμετοχή της σε πολυεθνικές αποστολές.
Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες του Στρατού, υποπτεύονται ότι η καταστροφή του ρωσικού τύπου πυροβόλων "Стрела 2М", θα οδηγήσει σε μια καινούργια  σύμβαση για την αγορά νέων όπλων του τύπου αυτού, ίσως αναβαθμισμένες ρουκέτες ‘Stinger ‘.
Ενώ οι Βούλγαροι πολιτικοί επικροτούν τις ΗΠΑ, οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μας αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο. Η μόνη επικοινωνία των στρατηγών μας με τους ομολόγους τους της Γαλλίας, της Γερμανίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου, γίνεται στο κυλικείο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στη Μονς.(!).
--
Τίτλος άρθρου: «България е член на НАТО, но козирува само на САЩ»
Δημοσιεύθηκε: СЕГА, Сряда, 2.3.2011 г.