Ουάσιγκτον: Ανησυχία για αντι-αμερικανισμό Σκοπίων


Μάρτιος 10, 2011.
Το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας των Σκοπίων "Lajm Maqedoni"
«Για την επίθεση που δέχτηκε ο αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, από τον σύμβουλο του σκοπιανού προέδρου, Ρίστο Νικόφσκι, η αμερικανική πρεσβεία ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Ουάσιγκτον, καθώς και τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν», γράφει η αλβανική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Λάιμ Μακεντόνι’.

Και συνεχίζει:


Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται σε αναμονή για την τοποθέτηση της κυβέρνησης στο σχετικό κείμενο του σκοπιανού διπλωμάτη.
«Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης. Ο Πρέσβης έχει, ήδη, ανακοινώσει ότι αυτό το είδος της επίθεσης, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στην πΓΔΜ»  όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία.

Χθες, ωστόσο, το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών, πιεζόμενο από την όλη κατάσταση, προέβη σε δήλωση, δια του στόματος του υπουργού, Αντόνιο Μιλόσκοσκι, στην οποία επισημαίνεται ότι
 « οι ΗΠΑ αποτελούν στρατηγικό εταίρο για την χώρα».

Εξάλλου, από την τοποθέτηση του Νικόφσκι,  για ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της πΓΔΜ, τόσο για το όνομα της χώρας, όσο και στην διαδικασία εκδημοκρατισμού της, η Προεδρία της χώρας αποστασιοποιήθηκε, επισημαίνοντας ότι  πρόκειται για προσωπικές απόψεις του πρώην Πρέσβη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρέσβης, Ρίστο Νικόφσκι, ο οποίος είναι σήμερα σύμβουλος του προέδρου της χώρας, σε άρθρο του στην σκοπιανή εφημερίδα «Nova Makedonija»,  είχε χαρακτηρίσει ως σκανδαλώδεις τις παρεμβάσεις του πρώην πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια, Έρβαν Φουερέ, στα εσωτερικά της χώρας καθώς και τις παρεμβάσεις του αμερικανού πρέσβη, για τον οποίο απαίτησε την απομάκρυνση του.

Στο άρθρο είχε τονίσει χαρακτηριστικά:
 « Η κυβέρνηση να μην είναι υποτακτική και μην αφήνει του διπλωμάτες, όπως είναι ο Φουερέ και Φίλιπ Ρίκερ που παραβιάζουν τις εντολές τους και μας φτύνουν».
Η τοποθέτηση, αυτή, συνέπεσε με την αποχαιρετιστήρια συνάντηση του Έρβαν Φουερέ με τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει ο Ευρωπαίος πρέσβης, από την χώρα.

Στο μεταξύ, το γραφείο της ΕΕ στα Σκόπια, δεν σχολίασε την επίθεση του συμβούλου του Προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Αντίθετα, ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI,  που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτίμησε ότι οι τοποθετήσεις αυτές δεν επηρεάζουν τον φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρας.

« Οι αρθρογράφοι και οι αναλυτές γράφουν τις προσωπικές τους απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την θέση της κυβέρνησης, ούτε το σύνολο των πολιτών της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι.
--
Τίτλος: «Uashingtoni alarmohet për antiamerikanizmin e Shkupit»
 Δημοσίευση: Lajm Maqedoni, 9.3.2011.